Микола Томенко: Так званий «спортивний сепаратизм» сьогодні так само небезпечний, як і політичний

12 Вересня 2014 15:18
tomenko.ua

tomenko.ua

Виступаючи на засіданні Національного олімпійського комітету Радник Президента України, член виконкому НОК Микола Томенко сказав, що сьогоднішня дискусія про «революційну» реформу в галузі фізичної культури і спорту важлива, але треба все зробити, щоб вона була фаховою, а не аматорською, а тим більше – передвиборчою.

«Справа в тому, що ми маємо багато системних проблем в галузі фізичної культури і спорту, і простих «рецептів» щодо того, як відновити особливо масовий спорт, немає», – зауважив Микола Томенко. Тому, за його словами, ідеї, які зараз активно обговорюються (скажімо, щоб всю систему навчальних спортивних закладів перевести з державного на місцеве бюджетне фінансування), не виглядають ефективними, оскільки вони можуть просто знищити залишки спортивної інфраструктури в Україні.

«Давайте спочатку дочекаємося конституційної реформи, коли реальні фінансові, бюджетні повноваження місцевого самоврядування будуть підтверджені законом і грошима, а тоді вже будемо думати про те, як передавати заклади спорту, освіти чи культури на утримання місцевих бюджетів. Адже цілком очевидно, що сьогодні так званий «спортивний сепаратизм» так само небезпечний, як і політичний», – зазначив Микола Томенко.

На його переконання, поки не буде консенсусу стосовно того, як саме необхідно реформувати спортивну галузь, різні «загальнонаціональні шоу» (особливо під час виборчої кампанії) не просто не корисні цій галузі, а й шкідливі.

Також Микола Томенко запропонував залучити до дискусії про спортивну реформу фахівців не лише з федерацій, а і тих людей, на яких, за його словами, «тримається фізична культура і спорт і в Києві, і в регіонах».

За результатами дискусії НОК ухвалив рішення обговорити на своєму засіданні пропозиції щодо реформи галузі фізичної культури та спорту із залученням широкого кола фахівців.