Житомирщина активно готується до нового опалювального сезону

18 Вересня 2014 15:55
cheremuha.com

cheremuha.com

Актуальні питання життєзабезпечення області були предметом обговорення на брифінгу голови облдержадміністрації Сергія Машковського, що відбувся 16 вересня.

Значна увага приділяється підготовці області до опалювального сезону 2014/2015 рр. Як зазначив Сергій Машковський, Кабінетом Міністрів України Житомирщині було доведено ліміти по споживанню природного газу у розмірі 211 млн. куб. м, що на 30% менше, ніж у минулому сезоні.

«Це завдання складне, але ми повинні виконати», – наголосив очільник області. Отже, пріоритетним напрямком у новому сезоні є впровадження альтернативних джерел палива.

На даний момент з 936 котелень області 878 готові до опалювального сезону. 68 з них планується перевести на альтернативні види палива. Вже введено в експлуатацію 17 таких об’єктів.

Як повідомив Сергій Машковський, Житомирській області було виділено 14 млн. 600 тис. грн. субвенції на заміщення споживання природного газу. Було визначено 12 об’єктів, і рішенням сесії обласної ради від 11 вересня на них розподілили 12 млн. грн. цієї субвенції, що дасть змогу зекономити 4,2 млн. куб. м природного газу.

Об’єкти визначалися за наступними критеріями: наявність кошторисно-проектної документації та експертного висновку, економія газу та економія бюджетних коштів, гарантійні зобов’язання керівника даного підприємства щодо введення в експлуатацію котельні до початку опалювального сезону.

З метою більш системної та комплексної підготовки до опалювального сезону 2014/2015 і наступних років було створено енергетичну карту області. За словами голови облдержадміністрації, після доопрацювання її буде розміщено на офіційному сайті облдержадміністрації. Основним завданням карти є узагальнення даних по всіх котельнях області, включаючи потужність об’єкта, споживання газу, вид палива, можливість залучення інвестора тощо. Цей документ може служити також своєрідною дорожньою картою для інвесторів.

За словами Сергія Машковського, залученням інвестицій, їх впровадженням та переводом котелень на альтернативні джерела палива буде займатися відділ енергоефективності та енергозбереження при департаменті промисловості, розвитку інфраструктури та туризму облдержадміністрації. Також у кожній райдержадміністрації працюватиме відповідальна особи, до якої може звернутися інвестор і з’ясувати будь-яке питання щодо котельні, яка його зацікавила. Це має максимально спростити бюрократичний механізм, який гальмує розвиток інвестиційної діяльності області.

Про це повідомили у Житомирській ОДА

Джерело: zunr.info