Народний напій – узвар

10 Жовтня 2014 11:02
organic.ua

organic.ua

Згадується, що багато іноземців, які вперше відвідали Україну в 2008 р. під час проведення Першої Міжнародної Конференції «Розвиток органічного сектору в Центральній, Східній Європі і в країнах Середньої Азії» висловлювали щире здивування та захоплення з приводу смаку незвичних напоїв, якими (крім, звісно, добре знаних у світі наших міцних трунків) їх у нас частували.

Це були узвари, – те що ми називаємо найбільш поширеною третьою стравою на Україні – рід компоту з сушених або свіжих фруктів. Узвар значно густіше, більш концентрований, ніж звичайні компоти. Для приготування його використовують яблука, груші, сливу, вишню (як сушені, так і свіжі), родзинки, чорнослив, чорницю, брусницю, журавлину, полуницю, малину, інші ягоди.

Часто узвари готують лише з одного виду фруктів або ягід із додаванням родзинок. До таких узварів належать яблучний, грушевий, сливовий, вишневий, чорничний. Класичний набір фруктів і ягід для збірного узвару – сухі яблука, груші, вишні, чорнослив і родзинки або ж свіжі яблука, груші, сливи, вишні та родзинки.

Щоб отримати смачний і ароматний узвар, дуже важливо попередньо підготувати фрукти і ягоди. Сухофрукти необхідно ретельно перебрати та промити в холодній і теплій воді, свіжі – лише в холодній. Не менш важливо дотримуватися правильного співвідношення води, фруктів і цукру. На 1,25 л (6 стаканів) води беруть не менше 500 г свіжих фруктів або 300-400 г сухих, від 0,75 до 1 стакана цукру і 1 столову ложку меду. У старовинних узварах мед взагалі повністю замінював цукор.

Із прянощів в узвар додають гвоздику, корицю і цедру. На вказану кількість води беруть 3-4 бутончики гвоздики, 0,5 чайної ложки кориці, 1 чайну ложку цедри, а також 0,5 чайної ложки лимонної кислоти або половинку свіжого лимона (сік і цедра), який кладуть у самому кінці варіння перед зняттям із вогню. Причому сік видавлюють, а з шкірки, що залишилася, знімають цедру і подрібнюють. Окрім узварів зі свіжих ягід (полуниці, малини і вишні) готують ще ягідні холодці з тих же ягід, а також виноградного або фруктового вина, і фруктові бабки, в яких одне будь-яке фруктове пюре поєднується з яйцями, борошном, цукром і прянощами (вся ця маса випікається в духовці).

Найчастіше ми звикли варити компоти-узвари із сухофруктів. Однак виявляється, що їх непотрібно кип’ятити. Достатньо просто залити їх окропом і щільно закрити кришкою. Такий узвар корисний без додавання цукру. Можна покласти трішки меду. І не забувайте, що найбільша користь від такого напою – на третій день після приготування.

Наскільки раціональні ці наші традиції! Усередині зими та ще й після посту запаси вітамінів, накопичені організмом, починають бідніти. Звичайно ж, це неминуче відображається на життєвому тонусі людини: на зовнішньому вигляді, самопочутті й настрої. І саме так зване «засушене літо» – сухофрукти – допомагають нам подолати холодний авітаміноз.

Ще в старовину знали, що сухофрукти (яблука, груші, курага, родзинки, чорнослив) – це не просто сушені ласощі. Це справжній концентрат корисних речовин! Сухофрукти багаті на вітаміни А, В, С, кальцій, залізо, фосфор, калій та інші корисні речовини.

Наприклад, курага (сушені абрикоси) не тільки задовольняє потребу організму у фосфорі, калії, залізі, каротині й вітаміні В5, а й сприяє спалюванню жиру. Чорнослив допоможе подолати стрес і поліпшить вуглеводний обмін, а настій із чорносливу вирішить проблеми, що виникають з роботою шлунка.

Сушена груша стимулює травлення і допомагає у роботі кишечника: у ній багато нерозчинної клітковини, яка нормалізує роботу травної системи. Крім того, груша сприяє виведенню з організму важких металів і токсинів. Улюблені всіма родзинки зміцнюють нервову систему, легені й серце.

Узвари міцно ввійшли до нашого повсякденного життя. Проте не варто забувати, що цей чудодійний напій був для наших прадідів чи не одним з атрибутів важливих подій, великих свят, в т.ч. Різдва та Великодня! Зважаючи на зростаючий темп нашого життя та все більшу турботу споживачів щодо якості інгредієнтів, що використовуються для приготування напоїв, торговою маркою «Пан Еко» нарешті запропоновано широкий вибір сертифікованих органічних наборів для приготування серії традиційних узварів, в т.ч. «Класичного», «Карпатського», «Українського», «Великоднього» та багатьох інших.

Джерело: organic.ua