Микола Томенко: Люстрацію повинні здійснювати незалежні комісії, а не представники партій

18 Жовтня 2014 15:11
tomenko.ua

tomenko.ua

Після того, як Закон «Про очищення влади» набув чинності, актуальним є питання, хто і як буде здійснювати люстрацію і наскільки цей процес буде адекватним і справедливим. Про це радник Президента Микола Томенко сказав сьогодні в ефірі каналу «Рівне-1».

«Якщо говорити про низку посадових осіб (скажімо, міністрів, губернаторів, очільників правоохоронних відомств часів Януковича тощо), то тут все зрозуміло – вони автоматично позбавляються права обіймати посади на найближчі 10 років. Натомість велика кількість чиновників потрапляють під так звані перевірки. І тут дуже важливо, хто буде перевіряти і вирішувати, чи мають право ці люди і надалі працювати у правоохоронних органах чи органах державної влади», – зауважив Микола Томенко.

На його переконання, той факт,що Закон покладає цю роботу на Міністерство юстиції, а на регіональному рівні – на обласні управління юстиції, м’яко кажучи, не є адекватним.

«Адже на сьогодні керівник Мін’юсту є кандидатом у народні депутати від конкретної партії – «Народного фронту». А голова громадської ради при Мін’юсті, яка буде займатися люстрацією, є кандидатом в народні депутати від партії «Самопоміч». У мене питання: хто уповноважував ту чи іншу політичну партію займатися люстрацією?», – зауважив радник Президента.

«Очевидно, що не партії і не кандидати в депутати повинні цим займатися. Мають бути створені незалежні комісії, членами яких повинні бути люди, що мають чіткий статус і обов’язок найближчі 10 років не бути народними депутатами, не займати посад в органах державної влади чи правоохоронних органів для того, щоб зняти питання конфлікту інтересів», – вважає Микола Томенко.

«Тільки незалежні комісії у Києві чи на місцях можуть провести люстрацію. Тому новому парламенту потрібно вносити зміни до Закону «Про очищення влади» і проводити люстрацію не від імені однієї чи іншої партії, а від імені українського суспільства», – переконаний Микола Томенко.

Джерело: tomenko.ua