Незвичайні твори незвичайного майстра

28 Жовтня 2014 11:08
1tv.com.ua

1tv.com.ua

“Даніель Бюрен у Гран Палє” – пізнавальний документальний фільм розповість про одного з найвпливовіших і нетрадиційних художників сучасності, француза Даніеля Бюрена. Його знамениті інсталяції у центрі Парижа нині є ще однією визначною пам’яткою французької столиці.

Даніель Бюрен почав активно працювати художником у Франції і в усьому світі ще у  1960-ті роки. Характерною рисою його робіт є контрастні смуги двох кольорів, що чергуються між собою. На початку свого творчого шляху художник розклеював їх містом, пізніше – виставляв у музеях, всіляко порушуючи їхню звичну експозиційну практику. В 1986 році Бюрен встановив у дворі королівського палацу Пале-Роялі в Парижі кілька десятків колон, розмалювавши їх у свої “фірмові” смугасті кольори.

Проект викликав численні протести парижан, мовляв, неприпустимо привносити сучасне мистецтво у простір історичної споруди. Втім, того ж року Бюрен представляв Францію і свою роботу на бієнале у Венеції і виграв головну нагороду – Золотого Лева.

Художник стверджує, що його роботи неможливо назвати ні живописом, ні скульптурою: “Те, що показано, є тільки тим, що показано”.

Документальний фільм “Даніель Бюрен у Гран Палє” створено у 2012 році. Дивіться на Першому Національному в середу, 29 жовтня, о 17:35!

PR-служба Першого Національного
Джерело: 1tv.com.ua