Актуальна тема: біль у горлі

31 Жовтня 2014 13:18
sodainfo.ru

sodainfo.ru

Полоскання горла — найвідоміший метод лікування ангіни. Особливо популярні у цьому випадку розчини із шавлії, евкаліпта, ромашки, а також сода і сіль з йодом

Чим частіше, тим гірше?
Полоскання входить у комплекси лікування при ангіні та інших захворюваннях горла у дітей і дорослих. Його суть у тому, щоб за допомогою струменя рідини насамперед змивати із запалених мигдалин слиз, наліт і гній, а також, виявляти протизапальну дію. Тому тут важливіше не чим полоскати, а як.
Енергійніше і якнайчастіше? У жодному разі! Інтенсивне полоскання мигдалин матиме ефект масажу, а запалений орган масажувати не варто. При ангіні, особливо гнійній, у звивистих лакунах-щілинах і складках мигдалин накопичується гній. Енергійний тиск рідини не тільки не змиватиме його, а, навпаки, втискатиме глибше. Тоді хвороба задавниться, підвищиться ризик розвитку навколомигдаликового абсцесу (запального процесу в пухкій сполучній тканині між мигдаликовою та глотковою смугами, що найчастіше виникає як ускладнення запалення піднебінного мигдалика) та запалення розташованих нижче лімфатичних вузлів.
Надто часто полоскати горло також немає потреби. Достатньо 4–5 разів на день, а між тим добре побільше пити, але не залпом, а спокійними повільними ковтками.

Пити — скільки завгодно
Здавна відомо, що біль у горлі добре тамує молоко. Цілющі властивості цього напою посилює питна сода (на склянку 0,5 чайної ложки). Корисно розбавляти молоко мінеральною водою боржомі без газу, пити ягідні морси, відвари сухофруктів, чай.
При багатьох інфекційних захворюваннях лікарі радять вживати якомога більше рідини аби швидше виводити токсини — продукти життєдіяльності патогенних мікроорганізмів. Таке ж завдання вирішує пиття при ангіні.
До запаленого горла треба ставитися делікатно, не слід пити надто гарячі або надто холодні напої, не вживати гострих страв, приправ. Також подразнювальну дію може виявляти лимон, тому при болі в горлі краще не з’їдати його цілим за раз, а додавати лимонний сік у чай і в розчини для полоскання.
Зігрівають горло під час ангіни за допомогою компресів, які ставлять на 2 год. Традиційно вони мають бути напівспиртові. Опісля слід обв’язати горло теплою сухою хустиною.

Лариса Дедишина

Джерело: zdorovo.ua