Пішов з життя відомий український поет Віктор Корж

3 листопадаа 2014 15:58
dniprolit.org.ua

dniprolit.org.ua

Пішов з життя відомий український поет Віктор Корж. Серце поета перестало битися 31 жовтня. Йому було 76 років.

Віктор Федорович Корж народився 15 квітня 1938 року в Бобринці Кіровоградської області. Після закінчення середньої школи в 1956 році працював токарем, потім кореспондентом газети. Закінчив Дніпропетровськй державний університет у 1962 році. Був літпрацівником у газеті, викладачем у технікумі. Завідував кафедрою української літератури Дніпропетровського національного університету, доцент. Засновник творчої майстерні «Плавка», через яку пройшли чимало нинішніх митців Дніпропетровщини. Автор 13-ти поетичних книг. Остання – «Чиста сила» (2010 рік). За неї поет отримав міжнародну літературно-мистецьку премію імені Григорія Сковороди, яку вручали 24 червня 2010 року в столичному Будинку Художника. Останні два роки Віктор Корж хворів – далися взнаки наслідки перенесеного інсульту.

Улюблені жанри Коржа – балада, притча, діалог, етюд. Критики відзначали філософічність та публіцистичність його лірики. У своїх віршах він намагається з’ясувати глибинну суть таких одвічних понять, як вірність, відповідальність, терпіння, самотність, пам’ять, осягнути неповторність особи та її зв’язки зі своїм родом, з народом, з усім людством, з природою. Подеколи його поезія не позбавлена іронії. Поетові притаманний моральний максималізм. Перекладався польською, словацькою, англійською, німецькою, португальською та іншими мовами. (Інформація з Вікіпедії).

Лауреат літературної премії ім. А. Малишка та дніпропетровської обласної комсомольської премії ім. Г. І. Петровського. Лауреат премій ім. Т.Г. Шевченка, ім. Григорія Сковороди.

Прощання з митцем відбулося 3 листопада у залі Дніпропетровського осередку Спілки художників України. Віддати шану Віктору Коржу прийшли друзі, колеги, представники ДНУ і особисто ректор Микола Поляков, учні, художники, скульптори, відомий нині письменник, сценарист, бізнесмен Віктор Вєрєтєнніков, який починав творчий шлях у студії «Плавка», що нею керував Віктор Корж, вчений, політик і громадський діяч Віктор Хазан, поетеса, письменниця і публіцист Леся Степовичка. Прийшли проводити в останню путь Віктора Федоровича Коржа також і рідні покійного нині дніпропетровського поета Ігоря Пуппо.

– Я знаю, що він завжди боявся осінніх депресій і ненавидів чужорідне свято Гелоувін. І саме в цей день, 31 жовтня, о 19-тій годині, його серце зупинилася, – сказала ведуча жалобної церемонії Леся Степовичка.

Джерело: dniprograd.org