Програма розвитку АПК дозволила житомирським фермерам за три роки збільшити поголів’я худоби у 5 разів

6 листопадаа 2014 15:47
zhitomir.info

zhitomir.info

Фермери Житомирської області за Програмою розвитку агропромислового комплексу на 2011-2015 рр. за три роки збільшили поголів’я худоби у 5 разів.

Про це інформує департамент агропромислового розвитку Житомирської облдержадміністрації.

У повідомленні зазначається, що повністю виправдала себе підтримка фермерів області за Програмою розвитку агропромислового комплексу на 2011-2015 роки. Учасникам програми за 2011-2013 роки було спрямовано з обласного бюджету 4080 тис. грн. Завдяки, передбаченій умові надання відшкодування, поголів’я худоби у цих господарствах за три роки збільшилось у 5 разів, обсяги виробництва молока зросли на 4 тис. тонн, м’яса – на 100 тонн. Ефект від обласної підтримки визначених програмою фермерів, викликав інтерес та нестихаючу зацікавленість сільських господарів, якими реконструюються, будуються та облаштовуються тваринницькі приміщення, закладаються основи для формування кормової бази з метою участі у цій програмі  в подальшому.

За окремим напрямом програми від часу її започаткування у 2011 році створено 17 найкращих фермерських господарств сімейного типу, що стали переможцями обласного конкурсного відбору фермерів.

Господарства, які стали виконавцями програми, підвищили річну продуктивність корів за ІІ та ІІІ лактацією до 7 000 кг молока на корову. При закупівельній ціні 1 кг молока від 3,80 до 4,30 грн., фермери забезпечують ефективність його виробництва на рівні 12-18%, що дозволяє додатково щороку, при об’ємі реалізації 100-150 тонн молока, отримувати кожному господарству на розширення власного виробництва в середньому до 100 тис. грн. Така ефективність стала для фермерів посилом до нарощування поголів’я та розширення виробничих потужностей.

Джерело: zhitomir.info