Пам’ятники Небесній Сотні, Голодомору та захисникам з’являться у Бердичеві

28 листопадаа 2014 11:36
fotki.yandex.ru

fotki.yandex.ru

Одразу три нових пам’ятних знаки може з’явитися у Бердичеві. Про це стало відомо під час позачергової сесії міської ради, яка відбулася у вівторок.

Ще весною, після буремних подій революції Гідності, чимало бердичівських активістів виступили з ініціативою перейменування однієї із вулиць на честь героїв Небесної Сотні та встановлення у місті однойменного пам’ятника. При цьому, підготовку ескізу та виготовлення самого пам’ятного знака окремі активісти, пам’ятається, брали на себе.

Тоді дійшли спільної погодженої думки: площу перед ДЮСШ ім.В.Лонського, яку вже почали реконструювати, назвали Героїв Майдану. На ній планувалося встановити пам’ятник Небесній Сотні.

Але на тому справа і зупинилася. Кілька любительських ескізів не знайшли підтримки у членів містобудівної ради, яка погоджує, за законодавством, такі проекти. Як стало відомо нині, оголошений збір благодійних коштів на будівництво пам’ятника також виявився малоефективним.

Та це зовсім не значить що від ідеї встановлення пам’ятника у Бердичеві відмовилися. Міський голова Василь Мазур заявив, що доведеться у міському бюджеті на наступний рік передбачити кошти на вшанування пам’яті героїв Небесної Сотні, які зараз офіційно стали Героями України.

Події революції Гідності змінилися іншими кривавими подіями: наша держава опинилася у стані війни, її землю окупував ворог, а на Сході України гинуть наші співвітчизники. У тому числі — бердичівляни, які не шкодуючи свого життя, захищають рідну землю від окупанта. Саме тому Василь Мазур переконаний у тому, що подвиг цих людей — теперішніх захисників — теж потребує увіковічнення не тільки у свідомості бердичівлян, але і у пам’ятних знаках.

Саме тому мер запропонував встановити у Бердичеві одразу два пам’ятні знаки — героям Небесної Сотні та теперішнім захисникам Вітчизни. Найбільш оптимальне та символічне для цього місце — майданчик біля Вічного Вогню, встановлений свого часу на честь захисників української землі у роки Великої Вітчизняної війни. Таким чином у цьому місці буде створено своєрідний меморіальний комплекс захисникам України.

Водночас, депутат міської ради Анатолій Кашпірук виступив з ініціативою встановлення у Бердичеві іншого пам’ятного знаку — жертвам Голодомору 30-их років минулого століття. За його словами, він готовий взяти на себе фінансові зобов’язання із виготовлення як проекту, так і самого пам’ятника, долучивши до цього інших підприємців. На його думку, прийнятним місцем для пам’ятного знаку жертвам Голодомору буде майданчик біля приміщення районної ради (площа Соборна). Місце логічне і символічне, вважає депутати: у ті роки від голоду частіше гинули мешканці сіл, аніж городяни.

Заперечувати проти такої ідеї свого колеги ні депутати, ні міська влада не стали, зауваживши тільки, що подібна ініціатива — не перша. Два роки тому інший депутат міської ради цього ж скликання вже висловлював аналогічну пропозицію і брав на себе фінансові зобов’язання. Але тоді далі слів справа не дійшла.

Нагадаємо, що крім цих названих пам’ятних знаків, нинішнього року у Бердичеві вже розглядалися питання встановлення інших пам’ятників. У томі числі — ліквідаторам аварії на ЧАЕС та Святому Іоанну Павлу Другому.

Джерело: berdichivnews.com.ua