Сьогодні у Бердичеві відзначають день народження Джозефа Конрада

3 Грудня 2014 15:09
berdichev.biz

berdichev.biz

У кожному буклеті про історію Бердичева або про те, як добре вкладати гроші в економіку міста чотирьох культур, ви знайдете ім’я цієї людини. Так вже сталося, що
157 років тому – 3 грудня 1857 – у Бердичеві в сім’ї польського поета Аполлона Коженьовського на світ з’явився Юзеф Теодор  Конрад Корженьовский, якому судилося стати англійським письменником Джозефом Конрадом.

Коли хлопчикові було шість років, померла його мати, а в одинадцять він втратив і батька. Сироту забрав у свою сім’ю дядько з материнської сторони. У 17 років Юзеф записався матросом на французьке судно. Плаваючи по всьому світу, переживши багато пригод, він отримав диплом капітана і став британським підданим Джозефом Конрадом.

Він вивчив англійську за п’єсами Шекспіра і романам Троллопа і в рідкісні години дозвілля став писати. У 1893 році в порту Аделаїда на його корабель сів письменник Голсуорсі, якому Конрад дав прочитати рукопис свого першого роману «Причуда Олмайера», це і визначило його подальше життя.

З тих пір Конрад опублікував 12 великих романів і 7 збірок новел. Героями його творів були горді люди, які мужньо зустрічають удари долі. А сам Конрад став другою – після Стівенсона – значимою фігурою англійського неоромантизму.

Бертран Расселл писав: «Джозефа Конрада можна без перебільшення назвати завойовником, конкістадором, безстрашним володарем духовних багатств, які він прагнув пізнати, щоб зробити їх загальним надбанням».

Джерело: Бердичів BIZ