Нобелівські лауреати 2014 року

11 Грудня 2014 09:45
be-in.ru

be-in.ru

10 грудня відбулося вручення Нобелівської премії. У цьому році у нагороди є свої рекорди – премію миру отримає наймолодший лауреат в історії.

Дипломи, медалі та грошовий приз отримали 13 лауреатів Нобелівської премії. Серед них чимало тих, хто може вас здивувати.

Щороку 10 грудня в день смерті Альфреда Нобеля завершується тиждень Нобелівських урочистостей – церемонія вручення нагород. Переможців премії миру вшановували в Осло, а вчених, чиї винаходи були найважливішими для науки цього року – в Стокгольмі, де нагороду лауреатам вручав король Швеції Карл ХVI Густав.

Одним з лауреатів Премії Миру разом з Кайлаш Сатьяртхі стала сімнадцятирічна пакистанська дівчина Малала Юсафзай. Вона наймолодший лауреат в історії премії. З 11 років Малала активно бореться за доступність освіти для жінок у всьому світі. Рік тому вийшла її автобіографія «Я – Малала», де дівчина розповіла про своє життя і протистоянні ісламському руху Талібан.

Подружжя Майбріт (праворуч) і Едвард Мозер (ліворуч), а також Джон О`Кіф (в центрі) отримали премію в галузі медицини. Вони відкрили клітини в мозку, які відповідають за положення тіла в просторі і вивчили, як мозок вирішує інтелектуальні завдання. Зараз вчені вже на шляху до вирішення загадки про руйнування клітин мозку.

Переможці в розділі «фізика» винайшли синій, більш ефективний, світлодіод. Японці Исаму Акасака, Хіросі Амано і Сюдзі Накамурі змінять уявлення про освітлення: нові лампочки визнали найефективнішим джерелом світла.

Патрика Модіано, якому присудили премію з літератури, Шведська академія довго не могла знайти. Сам автор на конференції, організованій видавництвом «Галлімар», в якому виходили його книги, назвав рішення Нобелівського комітету трохи дивним і дивовижним. Журі відзначило, що всі його твори перегукуються один з одним по темі і визнало письменника «Марселем Прустом нашого часу». Остання книга Модіано «Щоб ти не загубився в кварталі» вийшла в 2014 році.

Лауреат премії з економіки, французький вчений Жан Тіроль, створив цілу серію книг, які, на думку Академії, допоможуть уряду регулювати ринок.

Альфред Нобель в 1895 році склав заповіт, згідно з яким дохід від його капіталу повинен щороку ділитися на п’ять рівних частин і розподілятися у вигляді премій. Починаючи з 1901 року нагороду отримали 860 осіб і 22 організації.

Джерело: be-in.ru