Десантники 95-ї бригади проходять навчання за новою програмою

17 Грудня 2014 09:42
1.zt.ua

1.zt.ua

Після тривалого перебування в зоні АТО, в Житомирі проводиться відновлення боєздатності 13-го окремого аеромобільного батальйону 95-ї бригади.
Про це повідомляє “Восьмий корпус“.

Для заповнення втрат військовослужбовці підрозділу отримують з баз зберігання і ремонтних органів бойову техніку та озброєння. А ті бойові машини, які мають незначні пошкодження і несправності, ремонтуються силами екіпажів.

Крім того, після відпочинку в коротких відпустках, десантники приступили до занять з бойової підготовки.

– Навчити чомусь новому бійців, які півроку безперервно воюють, напевно, вже неможливо, – говорить головний старшина 13-го окремого аеромобільного батальйону старший прапорщик Віталій Мазур. – Але згадати все те, що ми відпрацьовували до війни і під час боїв, необхідно. Для того, щоб професійно воювати, навички втрачати не можна.

За словами головного сержанта, в ході занять десантники також пристосовуються до дій на місцевості, де вже немає зеленої рослинності, і яка проглядається на велику відстань, а на снігу добре помітні техніка і люди.

– Плюс до того, в окремих підрозділах є нове поповнення, – говорить Віталій Мазур, – їм також необхідно перейняти досвід, звикнути в колективах і навчитися злагоджено діяти. Очевидно, що незабаром нам доведеться знову податися в зону АТО, а війна непідготовленості і неузгодженості не прощає.

Шаблони, за якими навчалися десантники до війни, сьогодні відкинуті, говорить старший прапорщик.

– Ми відпрацьовуємо і вчимо те, що реально нам потрібно на війні: дії в засідці і в нальоті, розвідувальні та пошукові дії, на блокпостах, – продовжує Віталій Мазур. – У принципі, цю тематику ми вивчали і в мирний час, але вона мала миротворчу спрямованість, а це не одне і те ж. З урахуванням отриманого досвіду ми бачимо і недоліки, які мають місце в існуючій досі системі бойової підготовки. Наприклад, у вправі початкових стрільб. За його умовами, військовослужбовець стоячи веде вогонь по групі піхоти, яка контратакує. Але цього в реальному бою не буває. Тут треба або міняти вправу, або, принаймні, називати його якось по-іншому, щоб воно відповідало реальності.

Самі десантники необхідність проведення занять сприймають з розумінням та ініціативою, старанно відпрацьовуючи нормативи і вправи.

– Кожен вихід на стрільбищі це удосконалення навичок, – ділиться кулеметник Роман Костянець, – а на війні це важливо. Крім того, зараз вже зима, умови інші, тому також потрібно звикнути до них.

На військовому стрільбищі пожвавлення: десантники стріляють з усіх видів штатної стрілецької зброї. Відразу помітно, що всі працюють на високий результат, не шкодуючи боєприпасів. На одній з ділянок я побачив незнайому модель великокаліберного кулемета. Як пояснили бійці, це російська зброя, яке було захоплено у бойовиків в бою під Степанівка.

За словами командира 13-го окремого аеромобільного батальйону майора Олександра Порхуна, його підрозділ перебував в зоні АТО більше семи місяців і весь цей час десантники активно воювали.

– За цей період втрати в особовому складі склали вісім «двохсотих» і близько сотні«трьохсотих» різного ступеня тяжкості, – повідомив офіцер. – Причина таких відносно невеликих втрат криється в якості підготовки десантників. Тому і зараз, в період відновлення, головною метою ми вважаємо підтримання бойових навичок на належному рівні. Після проведених боїв ми проаналізували ефективність наших дій, і зараз заняття проводяться вже з урахуванням отриманих висновків. Загалом, особовий склад налаштований по-бойовому, люди готові продовжити виконання завдань із захисту територіальної цілісності нашої держави.

Джерело: 1.zt.ua