Під час «хвойних» рейдів житомирська міліція вилучила понад 100 незаконно зрізаних ялинок і сосен

27 Грудня 2014 16:13
zhitomir.info

zhitomir.info

У передноворічні дні працівники міліції разом з представниками екологічної служби проводять спеціальні профілактичні заходи, направлені на попередження фактів незаконної вирубки хвойних насаджень. Усі виявлені випадки відповідним чином реєструються, а винуватців притягують до відповідальності згідно з чинним законодавством.

Про це повідомили в прес-службі УМВД України в Житомирській області.

Напередодні новорічних свят традиційно зростає попит на святкові атрибути, головні серед яких, без сумніву, – хвойні зелені красуні. Проте, як відомо, попит породжує пропозицію, а отже, місця стихійної торгівлі наповнюються реалізаторами ялинок і сосен. Добре, якщо продавці хвойного товару знають про його походження і можуть належно це підтвердити. Однак в окремих випадках, звідки дерева, продавцям невідомо.

Відтак, працівники міліції разом з іншими зацікавленими службами проводять на території регіону спеціальні рейди, у ході яких перевіряються і місця зростання ялин та сосен, і місця їх можливого продажу. Окрім того, патрульні наряди працівників Державтоінспекції звертають особливу увагу на вантажний транспорт, який перевозить хвойні дерева, слідкуючи, аби необхідна документація на новорічних красунь була не тільки в наявності, а й у порядку.

«На сьогоднішній день на виїздах з лісових масивів оглянуто понад 500 одиниць автотранспорту, у результаті чого вилучено понад 100 незаконно зрубаних дерев. Збиток у виявлених випадках складає майже 31 тисячу гривень. Проте, оцінка шкоди досить умовна, зважаючи на те, що мова йде про довколишнє середовище. Працівники міліції уже провели близько 70 рейдів у місцях стихійної торгівлі і на ринках області. За їх підсумками до адміністративної відповідальності за порушення правил торгівлі притягнено 10 осіб», – розповів заступник начальника УМВС у Житомирській області Юрій Лебідь.

Під час одного з таких рейдів у Коростенському районі правоохоронці зупинили автомобіль ГАЗ під керуванням жителя Овруччини. У напівпричепі водій перевозив хвойні дерева, проте надати відповідні документи на свій вантаж він не зміг, оскільки таких не мав узагалі.

За таких обставин керманича разом з транспортним засобом було доставлено до міськвідділу міліції. Водночас інформація про подію була внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань з попередньо визначеною правовою кваліфікацією за ст.246 (Незаконна порубка лісу) Кримінального кодексу України. У рамках розпочатого досудового розслідування міліція з’ясовує походження хвойних дерев і маршрут слідування їх перевізника.

Правоохоронці ж вкотре нагадують про правову відповідальність за недбале відношення до природи. Статті як адміністративного, так і кримінального кодексів чинного законодавства передбачають покарання і за незаконну порубку, ушкодження або знищення лісових культур, і за порушення правил торгівлі.

Житомир.info: Під час «хвойних» рейдів житомирська міліція вилучила понад 100 незаконно зрізаних ялинок і сосен

Джерело: zhitomir.info