П’ять порад кар’єристам від найуспішніших бізнес-леді

29 Грудня 2014 11:01
Forbes.ua.

Forbes.ua.

Найвпливовіші бізнес-леді світу – інженери за освітою. Другу освіту вони отримували в сфері бізнес адміністрування, а крім успішної кар’єри, зуміли створити сім’ї та виростити дітей.
Такі підсумки щорічного рейтингу найвпливовіших жінок в бізнесі за версією Fortune.
У першу п’ятірку потрапили топ-менеджери великих корпорацій з сотнями тисяч співробітників у найрізноманітніших галузях – від технологічних та оборонних до хімічних. Цікаво, що всі вони – перші жінки, які очолюють ці компанії за всю їх історію.
Forbes зібрав найцікавіше з біографій головних бізнес-леді і їхні поради початківцям кар’єристам.

Вірджинія (Джіні) Рометті, 57 років
Гендиректор, голова ради директорів IBM

Пять советов карьеристам от самых успешных бизнес-леди

Рометті очолює рейтинг найвпливовіших бізнес-леді світу вже третій рік поспіль – з тих пір як обійняла пост гендиректора IBM в 2012 році. До цього вона була віце-президентом компанії з продажу, маркетингу та розвитку. Щоб уявити собі гіганта, яким керує ця струнка усміхнена білявка, досить згадати, що це друга компанія в США за кількістю співробітників – більше 435 000 чоловік в 170 країнах.
Отримавши диплом з інформатики та електротехніки Північно-Західного Університету в рідному Чикаго, Рометті кілька років пропрацювала в університеті Кеттерінг, а в 1981 році прийшла в IBM на скромну посаду системного інженера. У 1991-му Рометті перейшла в консалтинговий департамент компанії, де, зокрема, керувала процесом поглинання PwC Сonsulting.
Рометті виросла в неповній сім’ї – її матері доводилося одночасно вчитися і працювати, щоб самостійно прогодувати чотирьох дітей, серед яких Джіні була старшою. Примітно те, що її брати і сестри зараз теж займають високі посади у великих компаніях. Чоловіка, Марка Рометті, який працює в нафтовій промисловості, Джіні зустріла ще в студентські роки, вони одружені вже 35 років. Дітей у пари немає, а вільний час вони проводять, відвідуючи театри на Бродвеї і займаючись дайвінгом. Рометті зазначає, що чоловік підтримував її кар’єрні плани.
Головна порада, яку Рометті дає усім, хто мріє про кар’єрні успіхи? «Ризикуйте! І засвоюйте уроки з усіх своїх помилок ».

Мері Барра, 52 роки
Гендиректор General Motors

Пять советов карьеристам от самых успешных бизнес-леди

Барра стала першою жінкою-гендиректором автомобільного гіганта General Motors. Компанію з 212 000 співробітників вона очолила в січні 2014-го. Раніше вона була віце-президентом компанії, займаючись питаннями закупівель і збуту.
Мері походить з сім’ї фінських емігрантів, її батько все життя пропрацював в GM на скромній заводській посаді виготовляючи фарбу для автомобілів. Барра прийшла в компанію ще в 18 років – спочатку як практикант, потім влаштувалася в GM інженером. Дослужившись до посади директора заводу в Детройті, Барра отримала стипендію компанії на паралельне навчання на програмі MBA Стенфордського університету. Відразу після світової кризи, коли GM збанкрутувала і змушена була отримати пакет допомоги від уряду США, Барра була призначена віце-президентом. З її кандидатурою пов’язували великі очікування реформ в компанії і, за загальним визнанням, із завданням вона впоралася.
Зі своїм чоловіком Тонні Барра, який працює у сфері консалтингу, Мері виховує двох дітей – 15-річну доньку та 17-річного сина. Не дивно, що на питання про хобі Барра тільки знизує плечима – весь вільний час вона проводить з родиною. Відпочиває вона, за її словами, за кермом автомобіля, коли їде з дому на роботу і назад. До речі, водить вона свої дві улюблені машини – Pontiac Firebird і Chevrolet Camaro.
Порада кар’єристам? «Талант марний без важкої праці … Якщо ви любите свою роботу і робите її з самовіддачею, то обов’язково досягнете успіху».

Індра Нуйі, 59 років
Гендиректор, голова ради директорів PepsiCo

Пять советов карьеристам от самых успешных бизнес-леди

Індра Нуйі працювала в багатьох міжнародних компаніях, поки в 1994-му не потрапила в PepsiCo. Закінчивши в рідному південноіндійському місті Ченнаї університет за спеціальністю фізика і математика, а потім програму MBA Університету Калькутти, вона два роки пропрацювала в Мумбаї менеджером продуктів в Johnson & Johnson. Життя круто змінилося із зарахуванням її в Єльський Університет в США, який вона закінчила в 1980-му, отримавши диплом менеджера. Наступні 14 років, перш ніж прийти в PepsiCo, Нуйі працювала в Motorola і Asea Brown Boveri. У PensiCo вона прийшла в 2001-му на посаду фінансового директора. У цій ролі вона, в тому числі, займалася реструктуризацію компанії. Нинішню посаду Нуйі займає з 2006-го.
У Нуйі – дві дорослі дочки. На відміну від багатьох бізнес-леді, Нуйі не приховує труднощів суміщення кар’єри та сім’ї: «У будь-якому віці жінкам доводиться важко: спочатку маленькі діти і кар’єра, потім – діти-підлітки і кар’єра, потім чоловік стає, як підліток, а пізніше ти потрібна літнім батькам. І паралельно з усім цим та ж кар’єра ».
Як поєднати міцну сім’ю і самореалізацію в бізнесі? «Постарайтеся вибрати собі розуміючого чоловіка або дружину – вам дуже знадобиться підтримка».

Мерилін Хьюсон, 60 років
Гендиректор, голова ради директорів Lockheed Martin

Пять советов карьеристам от самых успешных бизнес-леди

Lockheed Martin – лідер аерокосмічної та оборонної промисловості і головний підрядник Міноборони США. А очолює цю величезну компанію зі 113 000 співробітників струнка брюнетка з незмінно ідеальним манікюром.
Після закінчення університету Алабами за фахом економіка, Хьюсон кілька років працювала у відділі статистики Міністерства праці. У Lockheed Martin вона прийшла в 1983-му і за час своєї кар’єри працювала в офісах компанії у восьми різних містах США. Паралельно з роботою Хьюсон закінчила програму MBA Колумбійській бізнес школи. До вершини компанії вона доросла в 2013 році і в перший же рік на новій посаді домоглася рекордної прибутковості. Хьюсон також змінила пріоритети компанії і активно розвиває напрямок сонячних і термальних джерел енергії та інтернет безпеки.
Цікаво, що чоловік Мерилін, Джеймс Хьюсон, з яким вона в шлюбі вже 37 років, основний час присвячує сім’ї і вихованню двох синів.
Порада кар’єристам від Хьюсон: «Багато хто прагне робити все ідеально і через страх зробити щось не так не роблять взагалі нічого …. Вийдіть зі своєї зони комфорту. Вчіться чомусь новому кожен день. Не прагніть до ідеалу, а робіть свою роботу настільки добре, наскільки можете ».

Еллен Кульман, 58 років
Гендиректор, голова ради директорів Du Pont

Пять советов карьеристам от самых успешных бизнес-леди

Коли Кульман стала гендиректором хімічного гіганта Du Pont, прибуток компанії досяг 10-річного мінімуму. Важкі часи вимагали непопулярних рішень. Кульман вирішила звільнити понад 4000 співробітників і продати департамент, що виробляє фарбу для автомобілів. Паралельно вона ініціювала розвиток більш перспективних напрямків – зокрема, в галузі дієтології та біотехнологій. Враховуючи, що капіталізація компанії за час керівництва Кульман збільшилася більш ніж удвічі, інвесторам такі зміни припали до душі.
Молодша з чотирьох дітей в сім’ї ландшафтних дизайнерів Еллен закінчила Університет Тафтса з дипломом в машинобудуванні, а вже паралельно з роботою в General Electric навчалася ще й на факультеті менеджменту Північно-Західного університету. У 1988 році вона перейшла працювати в Du Pont. А в 2009-му рада директорів обрала її президентом компанії – першу жінку в 212-річній історії хімічного гіганта з 70-тисячами співробітників.
З чоловіком Майклом Кульманом, який працював у тій же компанії у відділі маркетингу і вже вийшов на пенсію, Еллен виховала трьох дітей – дочку і двох синів-близнюків. Коли діти були маленькими, Еллен взяла собі за правило відвідувати їхні шкільні футбольні матчі і організовувати свій час так, щоб бути вдома до сімейної вечері в 8 вечора.
Порада кар’єристам? «Помилки будуть завжди. Але треба вчитися … Я вірю, що люди та організації, які не припиняють вчитися новому, досягнуть успіху. Треба кидати собі виклик ».

Джерело: Forbes.ua.