У Житомирі волонтери ініціюють створення координаційної ради

13 Січня 2015 11:12
erudyt.net

erudyt.net

12 січня в облдержадміністрації відбулася зустріч т.в.о. заступника голови облдержадміністрації Ярослава Лагути з представниками громадських організацій, що займаються волонтерською діяльністю. Метою заходу було визначення основних напрямів співпраці влади, громадських організацій та волонтерів щодо подальшого розвитку волонтерського руху на Житомирщині.

Начальник управління комунікацій з громадськістю департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Світлана Сластухіна повідомила, що на сайті облдержадміністрації створена окрема рубрика «Волонтерський рух», де розміщені нормативно-правові акти, протокол минулої зустрічі з волонтерами, доручення, що були дані за її підсумками.

Влада і суспільство за останній рік переконались у надзвичайній важливості волонтерства. Протягом 2014 року до волонтерської діяльності було залучено 23% населення України, причому більшість, а саме 74% з цієї кількості, діяли поза межами будь-яких установ і організацій. За словами Світлани Сластухіної, на сьогодні в Україні зареєстровано більше 60 тисяч громадських благодійних організацій, але до єдиного реєстру волонтерських організацій станом на 5 січня включено лише 86. На даний час законодавча база не дає можливості у правовому полі розвиватися волонтерському рухові. Так, у Житомирській області протягом 2014 року зареєстрована тільки одна волонтерська організація – центр волонтерської допомоги «Сила людей».

Правозахисниця Наталія Циганчук ознайомила присутніх із положенням, яке, за її словами, дозволяє займатися волонтерською діяльністю в межах правового поля. Громадська активістка запропонувала створити координаційний центр волонтерського руху, видати відповідні посвідчення його членам, розробити механізм надання і обліку благодійної допомоги. Наталія Циганчук вважає, що необхідно збирати інформацію і вести роботу за такими напрямками: допомога військовим, допомога сім’ям загиблих героїв, пораненим, облік тих, хто пропав безвісти, полонених, допомога переселенцям, інформація про збір і використання коштів та матеріальних цінностей тощо.

Кожен з цих напрямків волонтерської роботи має координувати окрема людина, член координаційного центру – з такою пропозицією виступив голова союзу десантників Житомирської області Віктор Чабаненко.

Підприємець Ігор Фадєєв під час свого виступу на заході зауважив, що на території області проживає багато патріотично налаштованих бізнесменів, і висловив свою готовність укласти угоду з координаційною радою і окремим бійцем АТО, якого зобов’язується забезпечувати усім необхідним. Підтримку отримає і родина бійця. Підприємець вважає, що про одного чи більше воїнів може піклуватися кожен бізнесмен області.

Під час зустрічі волонтери ініціювали створення координаційної ради, головою якої обрали Олександра Зуба. Передбачається, що кожен із членів ради вестиме окремий напрямок волонтерської роботи. Також вже вкотре була піднята проблема збору коштів невідомими людьми зі скриньками. Волонтери планують разом із правоохоронцями здійснити рейд по місту, аби виявити та перевірити діяльність таких людей.