Як в Житомирі МАФ зносили – “розбір польотів”

13 Січня 2015 16:28
Zhitomir.info

Zhitomir.info

Останнім часом в Житомирі стало модно, під час бізнес розборок, з’ясування особистих стосунків, або витіснення конкурента з ринку залучати активістів різних громадських організацій.

Таким чином чаша терезів «справедливості» швидше схилиться на ту, чи іншу сторону, залежно звідки надійшло замовлення.

Так, вранці 24 грудня 2014 в Житомирі по вулиці Вітрука 9, активісти організації Рух Автомайдан, разом з директором КП “Інспекція благоустрою”, екс-регіоналом Юрієм Самборським, та іншими офіційними особами, демонтували і пошкодили МАФ, зрізавши всі електричні дроти.

На наступний день, 25 грудня, у прес центрі Житомирської міської ради, відбувся «розбір польотів» у ситуації, що склалась. Були присутні: виконуюча обов’язки міського голови – Любов Цимбалюк, перший зам голови – Сергій Сухомлин, заступник голови – Євген Демчик, кілька міських депутатів, члени виконкому, постраждалі і фігуранти справи.

Під час гострих дебатів кожен намагався довести свою правоту, при чому деякі посилено жестикулювали руками. Було поставлено багато питань активістам і самому Самборському. За його словами, кіоск встановлено незаконно, і він підлягає демонтажу. Директор КП «Інспекція з благоустрою» переконує – рішення про встановлення МАФу давно закінчилося, і з часів видачі цього рішення змінилося законодавство. Крім того, у Житомирі діє мораторій на встановлення тимчасових споруд ».

Активістка – Юлія Демчук, за сумісництвом – директор КП «Житомирський центр земельних відносин», замість того, щоб бути на роботі, «рухала» в цей час ларьок. Після того як в.о. мера Житомира Любов Цимбалюк задала їй питання: “Хто оплачував навантажувач і машину?”, послідувала хвилинна тиша, після прозвучала відповідь, що ми не хочемо підставляти тих людей, які виділили гроші на акцію.

У підсумку, на засіданні так і не було отримано відповідей: хто буде платити за збиток власникам МАФу (приблизно близько 50 тисяч гривень), хто винен в цій ситуації і чи буде взагалі хтось покараний?

Депутат міської ради Сергій Голішевський вважає, що в настільки важкій економічній ситуації, в якій опинилася наша країна, є недопустимим знищення малого та середнього бізнесу, на якому тримається вся економіка держави. Голова обласної організації підприємців і роботодавців Євген Демчик прокоментував ситуацію: «Найголовніше потрібно виконувати закон. Юрій Самборський є представник влади. Такі методи – самоуправство. Закон один для всіх. На мій погляд, керівництво міста має дати юридичну оцінку кожному учаснику подій ».

Член виконкому Наталія Волинець так само вважає що стався розбійний напад на приватну власність: «Як мінімум догану Ю. Самборському, С. Сухомлину,
Ю. Демчук. Ці люди представляють владу міста, тому говорити, що вони були там як приватні особи, щонайменше смішно. Якщо дійде до того, що за чиїмись словами ми будемо вирішувати законно чи не законно перебуває там об’єкт, то завтра конкуренти по бізнесу за допомогою так званих активістів будуть один одного знищувати. Зараз потрібно всім працювати на перемогу нашої країни, а не на знищення бізнесу ».

До слова, власниця МАФу Юлія Мошковская повідомила, що за минулий рік вони сплатили державі податків 3 млн. 626 тис. гривень. А після демонтажу МАФу чотири людини залишилися без роботи: “Дозвіл на встановлення МАФу мені дав Сергій Сухомлин. Розмова проходила в приймальні 15 грудня. Там же були присутні Чепорнюк Олег, депутати міськради – Ігор Гундич і Володимир Михалець. Сухомлин сказав:« Гаразд, ставте, я не заперечую »”.

Будемо сподіватися, що Любов Цимбалюк знайде «Соломонове рішення» щодо врегулювання цієї ситуації і справедливість буде відновлена, а винні понесуть заслужене покарання.

Сергій Форест