Які зміни в пенсійному законодавстві очікують жителів Житомирщини

14 Січня 2015 12:36
from-ua.com

from-ua.com

Із 1 січня 2015 року набули чинності зміни, внесені до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».
Нововведення передбачають, що членам сімей військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу, які загинули (померли) при виконанні обов’язків військової служби, пенсії у зв’язку з втратою годувальника мають нараховуватися у розмірі 70% грошового забезпечення годувальника.
Якщо на утриманні померлого перебували двоє і більше членів сім’ї, пенсія обчислюватиметься на рівні 90% грошового забезпечення, що розподілятиметься між ними рівними частками, але не менше ніж 40% на кожного непрацездатного члена сім’ї, незалежно від їх числа.
Особам, яким раніше призначено пенсію в разі втрати годувальника відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”, здійснюватиметься перерахунок пенсії з урахуванням положень цього Закону з 01.01.2015 року в автоматичному режимі.
Крім того, збільшено і мінімальний розмір даного виду пенсій з 949 до 1898 грн.
Пенсії в нових розмірах виплачуються вже у січні цього року.
Право на отримання пенсій у вищезазначених розмірах мають також ті члени сімей померлих військовослужбовців, які отримують інший вид пенсії (за віком, по інвалідності) у розмірі менше ніж 1898 грн. (без надбавок і підвищень).
Проте згідно з чинним законодавством перерахунок пенсій цим громадянам не може бути проведений автоматично. Для його здійснення необхідно особисто звернутися до територіальних управлінь Пенсійного фонду з відповідними документами.