Донецький аеропорт – ситуація за добу за інформацією “кіборга Аскольда”

17 Січня 2015 16:56

Офіцер 95-й Житомирської окремої аеромобільної бригади з позивним «Аскольд», який восени минулого року захищав Донецький аеропорт, 17 січня повідомив про те, що відбувається в районі аеропорту. За його словами, командування сепаратистів не дозволяє евакуювати поранених, заявляє, що в аеропорту повинні померти всі, хто його обороняє.

Далі запис зі сторінки «Аскольда» в фейсбук:

Донецький аеропорт. Ситуація станом на 12.00 17.01.2015

Говорив з кількома хлопцями, що зараз в терміналі. Стрільби немає. Правда, один з тих, з ким я ще вчора спілкувався, важко поранений, спливає кров’ю і знаходиться без свідомості. Ситуація важка. До крайності. Викладати подробиці на загальне обговорення не буду. З усього почутого складається враження, що командуванням сектора до вищого керівництва інформація доноситься не в повному обсязі. Хлопці кажуть, що не спостерігають ніякої активності від керівництва сектора для поліпшення ситуації. Щодо застосування хімічної зброї інформація не підтверджена, але терористи використовують сльозогінний газ для викурювання хлопців з вогневих позицій. Вітер це дозволяє робити. Також для зачистки території вони використовують пляшки із запальною сумішшю. Догляд за пораненими забезпечує медик з 80 бригади. Хлопці його дуже дякують, він робить все можливе в тих антисанітарних умовах. Йому допомагає військовий капелан. Командування сепаратистів не дозволяє евакуювати поранених, заявивши, що в аеропорту повинні померти всі, хто його обороняє. Один з поранених уже помер.

Інформацію вищому керівництву за доступними каналами через посередників я передав: на Президента України та Міністра Оборони.

Донецький аеропорт. Ситуація станом на 09.30 17.01.2015

Бій на терміналі вчора тривав до 23.00. Наша артилерія працювала добре, цілі знищувалися. Близько 22.30 наші реактівщікі вдало виклали два повних пакету “граду”. Терористи несуть значущі втрати. Наші хлопці залишилися на колишніх позиціях. З нашого боку двоє загиблих і 23 важко поранених. В даний момент, з 23.00 ведуться переговори з польовим командуванням сепаратистів про пропуск санітарного транспорту на термінал через блокпост сепаратистів. Це якраз той варіант, який ми зобов’язані використовувати для порятунку наших поранених. І криків з цього приводу бути не може. Інформація про рух колони бронетехніки з боку Горлівки в напрямку аеропорту не підтверджується.

Вчора вдень підрозділ Правого Сектора проводило “зачистку” дачного селища Веселе, що створило тиск на фланзі противника, зайнятого аеропортом. У добровольців є поранені, але безповоротних втрат немає. У сепаратистів є вбиті.

Щодо інформації про застосування терористами хімічних газів. До цього питання необхідно поставитися вкрай уважно і провести необхідні експертизи. Якщо інформація підтвердиться документально, ми отримуємо серйозний прецедент для звернення в усі міжнародні інстанції: це вже відноситься до області військових злочинів. Конвенція про заборону розробки, виробництва, накопичення і застосування хімічної зброї та її знищення вступила в дію 29 квітня 1997. Росія увійшла в Конвенцію з 5 грудня 1997, маючи на озброєнні 40000 тонн хімічної зброї. На поточний момент знищено близько 80% первинних запасів. Особисто я не вважаю, що йдеться про використання саме цих запасів. Якщо факт мав місце, то в цьому скоріше брали участь місцеві “народні умільці” і відповідальність автоматично лягає на ДНР як терористичну організацію.

Житомир.info: Житомирский «киборг»: Сепаратисты не дают вывезти раненых из Донецкого аэропорта и заявляют, что умрут все, кто его обороняет

Фото “Аскольда” Житомир.info

Донецький аеропорт. Станом на 23.00 на терміналі тиша.

Вогонь тимчасово припинений, є пряма домовленість між керівництвом сектора і сепаратистами … Причина? Все просто: з 21.00 російські бродять по терміналу з ліхтариками і збирають свої трупи. Сподіваюся, що тільки цим вони і займаються … А не будують свої барикади і облаштовують позиції … Але ми не наївні люди і розуміємо, що саме це і відбувається … Як крок наші змогли евакуювати 8 поранених хлопців. Достовірно відомо про одного загиблого з 74 бригади, убитого снайперським пострілом. Подробиці про наші позиції розповідати не буду, але скажу, що на момент припинення вогню, кожна зі сторін залишилися при своєму.

Локомотивом штурмового підрозділи сепаратистів стали … Правильно, кадировци. Ось, хто виявляється, найбільше любить “Новоросію”.

Тактика противника за останні чотири дні: обстріл терміналу з боку гаражів, управління МВС двома розрахунками СПГ і одного АГСа. Завдання: розчищення території від наших спостерігачів / коректувальників артилерії / і снайперів. Плюс з боку Спартака працювало 4 танки, які по черзі або парами вели вогонь не за площами для знищення наших позицій, а з однією єдиною метою: пробити тунелі в усередині будівлі не тільки для огляду, але і як методу дистанційного розмінування. Своє завдання він виконали. Саперам сепаратистів не довелося займатися розмінування під нашим вогнем: не вдячна це справа … Плюс працювала ворожа артилерія, міномети і “гради”. Останні особливо по Пісків і метеостанції, що стоїть терористам поперек горла, і розташованої з північної сторони терміналу за льотним полем. В результаті обстрілу нового терміналу відбулося часткове обвалення зовнішньої частини будівлі, що створив вали сміття, що обмежує огляд поза будівлею. Про наші контрзаходи я також говорити не буду, але запевняю, що хлопці теж на місці не сидять.

Джерело: Житомир.info