Як правильно налагодити харчування після свят

20 Січня 2015 10:25
vkurse.ua

vkurse.ua

Тривале застілля призводить до того, що вранці кожен четвертий відчуває себе погано.

До всіх цих неприємних відчуттів, як кажуть психологи, додається почуття провини і за перше, і за друге. Виходячи з цього, головне завдання після святкового ранку — звільнитися від усіх трьох перерахованих вище складових. Як це правильно зробити, розповідає АіФ Тетяна Кисельова, заступник директора з наукової роботи ФНКЕЦ традиційних методів діагностики і лікування МЗСР РФ, президент Професійної асоціації натуротерапевтів:

– Дехто вважає, що на наступний день після рясного застілля найкраще поголодувати. Але голод — це додатковий стрес для організму, що в даній ситуації не потрібен. Якщо їсти не хочеться — не треба, можна просто пити трав’яні чаї чи воду без газу. Але якщо бажання сісти за стіл все-таки присутнє, не треба собі відмовляти. Головне, ретельніше робити вибір того, що ви будете їсти.

Надзвичайно некорисною (хоча і практичною) є звичка доїдати вчорашні м‘ясні салати з майонезом та іншу багату жирами і білками їжу: ваші печінка і нирки вимагають відпочинку.

Від вчорашньої рясної їжі та алкоголю організм сильно «пересушений». Починайте ранок з півсклянки води кімнатної температури. Вода допоможе пробудити його і завести моторику кишечника. Випити її треба не поспішаючи, дрібними ковтками. Далі: невелика чашка свіжозвареної кави, чаю або настою імбиру плюс каша.

Чарівний напій

Для позбавлення від токсинів важливо, щоб продукти мали сечогінну, жовчогінну, потогінну і проносну дію. Прекрасно підійде пшоняна каша з гарбузом, зварена на воді. Пшоно і гарбуз мають сечогінний ефект. Плюс гарбуз дає легкий потогінний і жовчогінний ефект. Якщо захочеться солоденького (це нормально після рясного застілля), в кашу при варінні можна додати родзинки, а в готову — мед.

Намагайтеся не пити багато кави. Одна чашка не завадить, оскільки її запах покращує настрій, а сама кава сприяє травленню, тому що має сокогінну дію. Але захоплюватися не варто, щоб після свята не давати зайве навантаження на жовчний міхур і печінку. Хорошим її замінником, який виконує ті ж функції енергетичного тоніка, є імбир, свіже кореневище якого зараз продається в багатьох магазинах. Невеликий шматочок (1-2 зрізу товщиною 1-2 мм) треба подрібнити і залити 300-400 мл окропу. Дати настоятися 10 хвилин, до комфортної температури чаю, додати мед і лимон. Запах імбиру і лимона також покращує настрій. Імбир дає організму енергію, має помірну потогінну дією (виводить токсини через потові залози). Мед — заспокійливий засіб, плюс глюкоза меду чудово утилізує алкоголь, тобто зменшує інтоксикацію. Лимон корисний тим, що якщо під час застілля для перетравлювання було недостатньо шлункового соку, то кислота допоможе доперетравити залишки.

Не хочете ні кави, ні екзотики — випийте чай кімнатної температури з доданими до нього квітками липи або листям м’яти, що володіють потогінною дією.

Що на обід?

Дуже корисний суп з сухофруктів. Це звичайний компот, до якого додається окремо зварений промитий рис. Справа в тому, що після рясного випивання порушується співвідношення мінеральних речовин. Сушені яблука і курага містять велику кількість калію, заліза і міді, груші — натрію та цинку, родзинки і вишня — магнію, то є всі ті речовини, термінове заповнення яких необхідно організму. До того ж сухофрукти містять фруктозу і пектини, які збільшують швидкість виведення алкоголю.

Непоганий вибір — легкі овочеві, краще навіть протерті супи. Наприклад, з того ж гарбуза або на основі молочного або вівсяного киселю зі шматочками сухариків (супи на киселі відмінно допомагають при печії). На десерт підійдуть свіжий апельсин або печені яблука. Інших свіжих фруктів і овочів, багатих на клітковину, краще уникати. На вечерю можна зробити овочеву запіканку або рибку.

Якщо хтось захоче «продовжити банкет», з точки зору здоров‘я найкраще підійде келих (не більше!) білого сухого вина. Воно має діуретичну (сечогінну) дію, містить макро- та мікроелементи. Пиво — тільки фільтроване, бажано світле і з мінімальною міцністю. А краще всього мінеральна водичка без газу — і більше.

У святкові дні обов’язкові часті прогулянки на свіжому повітрі. По-перше, алкоголь відмінно виводиться через легені. По-друге, прогулянки допоможуть позбутися зайвих калорій.

Джерело: vkurse