Чому зараз не варто класти гроші на депозит

5 Лютого 2015 11:58

wz.lviv.ua

wz.lviv.ua

– На депозит не варто відкладати гроші тим, хто не готовий постійно стежити за фінансовою системою, економічними новинами та ситуацією банків, – вважає економіст Владислав Загородній. Він розповідає, чому не потрібно вкладати кошти на депозит.
На депозитний рахунок не вигідно класти своє заощадження саме зараз, 2014-2015 року, коли змінився курс і почалася війна з Росією?
– Ні, депозити в Україні були завжди ризикованими, бо стабільність вітчизняних банків залежала від стосунків їхніх власників із владою. Хороші стосунки – банк тримається, погані – його закриють. Єдиного підходу до фінустанов ніколи не було. Наприклад, проблемний банк “Надра” рефінансували, а “Укрпромбанк” – ні. Фінансово важкий 2014 рік добре пережили старі крупні вітчизняні банки, але їм теж немає причин повністю довіряти. Цілком ймовірно, що завтра власник “Приватбанку” Ігор Коломойськийполається із президентом Петром Порошенком і “Приват” почнуть топити. Між ними вже є тертя. Порушення законів знайти можна завжди. А можна просто законодавчо закріпити зарплатні проекти лише за державними банками. Тоді “Приват” зазнає великих збитків – не отримуватиме крупні суми за угодами із підприємствами, велика кількість банкоматів буде непотрібною. В результаті банк затримуватиме депозити, з перебоями виконуватиме свої функції.
Ви говорите про банківський депозит. Можливо, альтернативою йому є депозит кредитної спілки чи гра на “Форексі”?
– “Форекс” – це точно не альтернатива. Це те саме, що піти в казино й зіграти там в рулетку. Так, є ймовірність, що заробите, але невелика. Потрібно бути професіоналом валютного ринку, мати навики роботи там, джерела необхідної інформації тощо. Щодо кредитних спілок, то це рівносильно тому, що віддати гроші сусіду-алкоголіку. Як не витратить грошей, то віддасть, витратить – то ні. У кредитних спілках справді можна заробляти на відсотках, але до певного часу. Якщо спілка розвалиться, грошей ніхто не поверне. Фонд гарантування вкладів їх не відшкодує.
Але ж на банківському депозиті, як і на депозиті кредитної спілки, нараховують відсотки. Якщо гроші тримати вдома, то вони швидше знецінюватимуться.
– Так, банківські відсотки перекривають інфляцію за офіційними даними на кілька відсотків. Однак щоб заробити цей невеликий дохід, потрібно працювати над цим – слідкувати за економічними новинами, ситуацією банку, куди вклали гроші, курсом валют. Бути готовим у разі проблем у фінустанові забрати з неї гроші. Знати як юридично грамотно це зробити. Цікавитись практичним досвідом людей, що нещодавно так робили, вникати у різноманітні нюанси. Звісно, люди хочуть вкладати в банк і нічого не робити, але так не буває. Примножувати капітал – це теж робота, а вкладення в банк – це той самий бізнес, якому треба приділяти час. Наразі найбільш вигідним є доларовий депозит. На нього нараховують менші відсотки, ніж у гривні, але американська валюта стабільніша. Завдяки ній можна зберегти купівельну спроможність.
Відслідковувати економічні новини та слідкувати за станом банку? Чи не занадто це для банківського депозиту?
– Так, банківські депозитні відсотки не коштують того, щоб постійно витрачати час на моніторинг економічної ситуації в країні та страху втратити зароблене. Краще вже витрачати час на бізнес, там прибуток буде значно більшим за банківські відсотки. Наприклад, можна купити земельну ділянку, квартиру чи офіс. Обирати таку нерухомість, яка в майбутньому дорожчатиме. Також можна вкласти гроші у перепродажі високо ліквідними товарами. Купувати побутову техніку в Китаї й продавати її на наших сайтах. Такий вид заробітку не потребує плати за оренду місця, як на базарі, чи постійної присутності продавця. Тому подібний бізнес можна суміщати із основною роботою.
Що робити тим, хто просто хоче примножувати гроші й не мати справи ні з бізнесом, ні з економічними новинами?
– Нічого не роблячи, не те що примножити, а й зберегти зароблену суму не вдасться. Це те саме, що купити будинок і не витрачати грошей на його обслуговування. З часом в нього почнуться проблеми з дахом, сантехнікою тощо. Він знеціниться. І взагалі збирати гроші просто для того, щоб збирати безглуздо. Важливо, щоб була ціль, наприклад, купити житло, автомобіль чи ще щось. У такому разі краще збирати їх у доларах і тримати вдома. Таким чином збережете свою купівельну спроможність. А у разі повномасштабної війни в Україні можна буде без проблем емігрувати в іншу державу й за свої накопичення влаштувати там своє життя.
Ви радите зберігати гроші в доларах. Але ж це не патріотично. Це збільшить ажіотаж на американську валюту як наслідок – її вартість.
– Навпаки – це патріотично. Для будь-якої держави вигідно мати заможних і успішних громадян, які можуть стати основою малого та середнього бізнесу. Для держави це буде значно гірше, якщо люди втрачатимуть купівельну спроможність, не матимуть грошей для бізнесу. Це означає, що й податків у бюджет йтиме менше, збільшиться безробіття.

Джерело: Хрещатик