Екологічний комітет ВР одноголосно підтримав необхідність наведення порядку у сфері видобування бурштину

5 Лютого 2015 17:16
tomenko.ua

tomenko.ua

Голова Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Микола Томенко поінформував, що Комітет на своєму засіданні у першому читанні одноголосно проголосував за взяття за основу проект Закону про видобування та реалізацію бурштину (реєстр. № 1351-1).

Співавторами законопроекту виступили 7 народних депутатів: Розенблат Б.С., Томенко М.В., Павелко А.В., Дзюблик П.В., Арешонков В.Ю., Кривенко В.В., Яніцький В.П..

Законопроект спрямований на врегулювання питання видобутку бурштину на проявах та родовищах, які не мають промислового значення. Він дозволить уникнути негативних екологічних, економічних та соціальних наслідків через стихійне та нелегальне видобування бурштину в Україні.

До відома, Україна посідає друге місце в світі за запасами бурштину, при цьому вирізняється найвищим у світі відсотком бурштину ювелірної якості в покладах. Незважаючи на те, що існують всі передумови для бурхливого розвитку цієї галузі в Україні, на цей час видобування бурштину збагачує переважно організовані злочинні організації та корумпованих правоохоронців, що покривають нелегальне видобування бурштину на півночі України.

На думку авторів законопроекту стратегічним завданням є створення в Україні цивілізованого ринку бурштину з чіткими правилами участі в ньому.