Прокурори Житомирщини прозвітували як боролись з корупцією в 2014 році

6 Лютого 2015 12:05
zhitomir.info

zhitomir.info

Протягом 2014 року за результатами досудового розслідування до суду скеровано 30 обвинувальних актів стосовно 36 осіб, які вчинили кримінальні корупційні правопорушення. Майже кожен четвертий обвинувальний акт направлено до суду органами прокуратури.

Про це йдеться в інформації, яка розміщена на офіційному сайті прокуратури Житомирської області.

«Спрямовувалися зусилля на протидію хабарництву і корупції у бюджетній та земельній сферах. Більш ніж кожне друге корупційне правопорушення цієї категорії, поєднано з незаконним виділенням земельних ділянок і використанням бюджетних коштів. За закінченими провадженнями викрито 24 злочини, пов’язані з прийняттям пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою», – повідомляє прокуратура.

Крім того, за направленими минулого року до суду обвинувальними актами виявлено корупційні кримінальні правопорушення: 17 – заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем (ч.ч. 2-3 ст. 191 КК України); 7 – зловживання владою або службовим становищем (ст. 364 КК України); 3 – пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі   (ст. 369 КК України).

Особлива увага приділялася протидії корупції в системі органів виконавчої влади і місцевого самоврядування.

Зокрема у закінчених провадженнях до кримінальної відповідальності за вчинення корупційних правопорушень притягнуто 4 державні службовці (5-7 категорії) серед яких: головний державний інспектор в хімнагляді територіального Управління Держгірпромнагляду у Житомирській області, виконувач обов’язків начальника районного відділу земельних ресурсів, начальник відділу Держкомзему у районі та провідний спеціаліст відділу карантину рослин Державної фітосанітарної інспекції в Житомирській області; 5 посадових осіб місцевого самоврядування (один – 3 категорії, чотири – 4 категорії), у тому числі голова районної ради, 4 голови селищних і сільських рад; 2 правоохоронці: – старший оперуповноважений сектору БНОН Житомирського РВ УМВС України в області та оперуповноважений відділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми УМВС в області; один посадовець державної кримінально-виконавчої служби – інспектор відділу режиму і охорони Житомирської установи виконання покарань №8; один державний виконавець Корольовського ВДВС Житомирського МУЮ; одна посадова особа юридичної особи публічного права – директор загально-освітньої школи І-ІІI ступенів та 22 – особи, які виконують організаційно-розпорядчі чи адміністративно-господарські обов’язки в юридичних особах публічного права.

Загальна сума неправомірної вигоди у кримінальних провадженнях, спрямованих до суду, становить понад 322 тис., з яких найменша складає 1600 грн., найбільша 279 тис. 650 грн. У двох провадженнях, у яких триває досудове слідство розмір неправомірної вигоди становить 105 тис. грн.

У 2014 році у кримінальних провадженнях про корупційні правопорушення встановлено збитки на загальну суму  589297 грн., у тому числі 485604 інтересам держави. У процесі досудового розслідування відшкодовано 121428 грн., з яких інтересам держави 109278.

Крім того, з метою відшкодування завданих державним інтересам збитків, у ході досудового розслідування накладено арешт на майно підозрюваних на суму 1 млн. 50 тис. грн., з яких під час обшуків реально вилучено готівкових коштів на суму 29484 грн., пред’явлено позовів на 376326 грн.

За результатами розгляду обвинувальних актів, у 2014 році судами постановлено обвинувальні вироки у 23 провадженнях щодо 28 корупціонерів.

Додаткове покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю застосовано щодо 12 осіб, штраф до 2 осіб, спецконфіскацію  до  2 осіб, ст. 54 КК України стосовно 6 осіб.

За категоріями посад засуджено 3 посадові особи органів місцевого самоврядування, 2, державні службовці, 2 працівники правоохоронних органів, 1 державної кримінально-виконавчої служби та 20, які виконують організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські обов’язки.

Джерело: Житомир.info