Академічне навантаження на викладачів вишів зменшиться

7 Лютого 2015 12:36

osvita.ua

osvita.ua

З наступного навчального року академічне навантаження на викладачів зменшиться з 900 до 600 годин, які відтепер матимуть змогу більше часу приділяти саме науковій та дослідницькій діяльності. Це означатиме, що і студенти також матимуть менше аудиторне навантаження, приділяючи більше часу самостійній роботі. Про це під час спілкування зі студентською молоддю та викладачами кіровоградських вишів зазначив міністр освіти і науки Сергій Квіт.

За словами Сергія Квіта, значна увага відтепер приділятиметься збільшенню наукових компонентів у навчальному процесі. Також однією із новацій у сфері вищої освіти стане те, що не менше 25% предметів із навчального курсу студенти обиратимуть самостійно.

Міністр зазначив, що можуть з’явитися нові наукові дисципліни, в які будуть інтегровані по кілька профільних предметів, і самі навчальні заклади на власний розсуд обиратимуть, які предмети їм потрібні, а які ні.

“Новий закон про вищу освіту відкриває великі можливості перед вишами та надає їм широку фінансову, академічну та організаційну автономію, що, у свою чергу, створює сприятливі умови для підвищення рівня освіти та якості знань”, – відзначив Сергій Квіт.

Відповідно до закону “Про вищу освіту”, який було прийнято у минулому році, за словами міністра освіти і науки, відбудеться низка позитивних змін, що наблизять вітчизняну систему вищої освіти до європейських стандартів.

Він також зауважив, що першим кардинальним кроком стане скорочення кількості вищих навчальних закладів, а головним критерієм відбору буде високий рівень академічної та наукової підготовки, яку отримуватимуть студенти. За словами міністра освіти і науки, до кінця навчального року таких вишів може залишитися не більше 270.

Джерело: Освіта