Найпопулярніші міфи про їжу

7 Лютого 2015 11:59
ukr.segodnya.ua

ukr.segodnya.ua

Багато видів корисних продуктів містять багато калорій

Стара істина говорить: ми їмо, щоб жити – і це точно відображає роль їжі в житті людини: харчування може сприяти як зміцненню здоров’я, так і його руйнуванню. Але в побуті поширені уявлення про їжу, що не відповідають дійсності, пише www.health-ua.org.

Південноафриканські вчені з університету міста Кейптаун (University of Cape Town) назвали декілька найбільш поширених міфів щодо користі і шкоди різних продуктів харчування, які абсолютно невірні.

Міф 1. Яйця містять багато холестерину, тому краще включати їх в раціон якомога рідше. Курячі яйця дійсно можуть містити досить багато холестерину (до 211 мг в 1 великому яйці), проте дослідження останніх років свідчать про те, що холестерин у продуктах харчування практично не впливає на рівень холестерину в крові. Разом з тим, помітний вплив на концентрацію цієї речовини в крові надають продукти, багаті насиченими жирами і транс-жирами, яких особливо багато в стравах з кафе фастфуду.

Міф 2. Корисна їжа не здатна викликати ожиріння. Це теж поширений міф, і багато людей нерідко не обмежують себе в кількості поглинається здорової їжі. Тим часом, багато видів корисних продуктів містять багато калорій – наприклад, оливкове масло, плоди авокадо і горіхи всіх видів. Тому необмежене споживання цих продуктів харчування здатне викликати збільшення ваги. А з іншого боку, велика кількість корисного білка в раціоні може привести до порушення функцій нирок.

Міф 3. Картопля – один з найбільш шкідливих продуктів харчування. Картопля фрі, обсмажена в киплячій олії, дійсно є одним з найбільш шкідливих видів їжі, особливо при регулярному споживанні. Однак відварну картоплю без масла і особливо печена картопля є практично дієтичними продуктами, які багаті корисною клітковиною, калієм і вітаміном С.

Міф 4. Існують продукти, які здатні “спалювати жир”. Деякі продукти (наприклад, ананаси, виноград, селера, капуста) насправді здатні в деякій мірі прискорювати метаболізм і тим самим перешкоджати відкладенню жиру. Однак цей ефект не настільки виражений, щоб з його допомогою можна було схуднути, не обмежуючи себе в жирній їжі, а також в їжі з високим вмістом вуглеводів.

Названі продукти, “спалювачі жиру”, можуть бути компонентом здорової дієти, яка повинна доповнюватися здоровим способом життя (відмова від куріння, регулярні фізичні навантаження, повноцінний сон).

 

Джерело: Сегодня