Відповідно до рішення Верховного Суду України необхідно замінити 8 суддів нинішнього Конституційного Суду України

8 Лютого 2015 08:12
tomenko.ua

tomenko.ua

Як відомо, Конституційний Суд формується з 18 суддів, по шість з яких призначаються відповідно Президентом, Верховною Радою та на з’їзді суддів України.

Верховна Рада України ухвалила Постанову «Про реагування на факти порушення суддями Конституційного Суду України присяги судді», якою передбачила звільнення третини складу Конституційного Суду України, обраних за квотою Верховної Ради та призначення нових суддів, виходячи з того, що ці судді Конституційного Суду України не забезпечили верховенство Конституції України, порушили обов’язок захищати конституційний лад держави, конституційні права та свободи людини і громадянина і порушили присягу судді Конституційного Суду України.

Це рішення Верховної Ради України було оскаржене у Верховному Суді України і 2 грудня 2014 року Верховний Суд України ухвалив Постанову щодо того, що Конституційний Суд України (часів правління В.Януковича) своїми діями фактично змінив конституційний лад України, порушив низку положень Конституції України, засадничий конституційний принцип народовладдя, порушив конституційний принцип розподілу влад та легітимність діючих інститутів державної влади, внаслідок чого їх діяльність стала базуватись на нормах, змінених Конституційним Судом України, а не Верховною Радою України як уповноваженим на це органом. Виходячи з цього, рішення Верховної Ради стосовно звільнення суддів вважається правомірним. Про це заявив народний депутат Микола Томенко у політичному ток-шоу «Право на владу» на телеканалі «1+1» 5 лютого.

За словами Миколи Томенка, на підставі рішення Верховного Суду України, ті члени Конституційного Суду, що брали участь у так званому «конституційному перевороті» та зміні конституційного ладу і які досі працюють суддями, повинні бути звільнені. За інформацією ЗМІ та експертів, це – Голова Конституційного Суду Баулін Юрій Васильович та члени Конституційного Суду – Бринцев Василь Дмитрович, Вдовіченко Сергій Леонідович, Гультай Михайло Мирославович, Запорожець Михайло Петрович, Сергейчук Олег Анатолійович, Шаптала Наталія Костянтинівна.

«Отож, Президент та з’їзд суддів повинні невідкладно внести нові кандидатури до складу Конституційного Суду, оскільки виходячи з рішення Верховного Суду, ще 8 суддів, що підпадають під дію рішення Верховного Суду, повинні бути невідкладного звільнені», – роз’яснює народний депутат.