Майже 60% захисних споруд Житомирської області не готові до використання за призначенням

14 Лютого 2015 14:48
zhitomir.info

zhitomir.info

До використання за призначенням готові 41% захисних споруд Житомирської області.

Стан захисних споруд, їх готовність до захисту громадян – це питання розглядалося під час розширеної наради за участю голів райдержадміністрації та правоохоронних органів, яку 12 лютого провів голова облдержадміністрації Сергій Машковський, – інформує прес-служба Житомирської облдержадміністрації.

За повідомленням заступника начальника управління ДСНС України в Житомирській області Олега Держанівського, станом на 1 січня 2015 року на обліку в області перебуває 1180 захисних споруд цивільного захисту. Зі 127 наявних сховищ готові до використання за призначенням 16, обмежено готові –  39, не готові –  72. З 1053 радіаційних укриттів готові до використання 36, обмежено готові – 399, не готові – 618. Загальний відсоток неготовності захисних споруд складає 59%.

Однією з причин незадовільного стану утримання захисних споруд Олег Держанівський вважає те, що власники або балансоутримувачі не передбачають відповідних коштів на їх утримання. Не вживаються заходи щодо попередження підтоплення захисних споруд ґрунтовими водами, в зв’язку з чим відбувається руйнування конструкцій та вихід із ладу.

«В області розпочато перевірку захисних споруд цивільного захисту. Станом на 11 лютого перевірено 44 сховища та 321 протирадіаційне укриття. Зі всіх перевірених 21 сховище і 70 укриттів не готові. Основні недоліки – підтоплення ґрунтовими водами та відсутність інженерних комунікацій – тепло-, водо-, енергопостачання. Робота з перевірки триває», – повідомляють в ОДА.

Сергій Машковський зауважив, що питання стану захисних споруд дуже серйозно контролюється на рівні держави. Інформація про їх розташування має бути доведена до відома всіх жителів населених пунктів через листівки на під’їздах, інформацію у ЗМІ. Звернувшись за телефоном «гарячих ліній», кожен житель області має також отримати вичерпну інформацію щодо найближчого укриття.

Джерело: zhitomir.info