З початку опалювального сезону мешканці Житомирської області вже заборгували за газ майже 62 млн. грн.

16 Лютого 2015 12:38
ua.korrespondent.net

ua.korrespondent.net

Про це Житомир.info повідомили в прес-службі ПАТ «Житомиргаз».

Несвоєчасні розрахунки за газ спричинені, насамперед, подорожчанням газу у минулому році. Разом з тим держава обмежила громадянам доступ до соціальної допомоги, зменшивши у 1,5-2 рази норми споживання тим, хто користується субсидією, і пільговикам. Серед споживачів природного газу таких більше 30%.

Подолати проблему зі збільшенням боргів газопостачальній компанії «Житомиргаз» непросто через недосконале законодавство. Зокрема у правилах надання населенню послуг з газопостачання, затверджених постановою Кабміну, передбачене застосування до боржників неустойки (пені), якщо оплата за газ прострочена. Однак механізм нарахування пені у законодавчому документі не визначений. Тому фактично компанія позбавлена дієвих важелів впливу на недисциплінованих споживачів. Єдиний, законодавчо обґрунтований, спосіб зупинити ріст боргів за газ – відключати боржників від системи газопостачання.

«На сьогодні по області за систематичні неплатежі від’єднанні від газопостачання 7,4 тисяч боржників. На жаль, навіть після відключення наші клієнти не поспішають сплачувати борги. Тому наступний крок компанії – це звернення до суду», – повідомив заступник голови правління з постачання та обліку газу ПАТ «Житомиргаз» Віталій Косенко.

Джерело: zhitomir.info