На Житомирщині триває підготовка захисних споруд на випадок надзвичайних ситуацій

18 Лютого 2015 14:43
1.zt.ua

1.zt.ua

Захисні споруди цивільного захисту в Житомирі продовжують готувати на випадок надзвичайних ситуацій і терактів. Вже визначено, що в обласному центрі знаходиться 13 сховищ, більшість з яких розташовані на підприємствах, заводах чи в адмінбудівлях і розраховані в першу чергу на співробітників закладу.

Зокрема, при потребі там сховатися можуть 150-450 осіб. Є сховища, де відповідно до норм може поміститися лише 30-50 осіб. Варто відзначити, що сховища обладані електрикою, вентиляційними системами, там є водопостачання, основні меблі – стільці, столи, радіо, телефони, туалети й умивальники, місця для сидіння у кутках, проте все ще з рядянських часів. Таким набором можуть похвалитися не всі, адже сховища не використовувалися уже десятиліттями і багато з них були кілька разів підтоплені, меблі та сантехніка зносилися, стіни від вологи потріскалися і покрилися грибком.

Втім, зважаючи на нинішню ситуацію в країні, в місті та області усіма способами намагаються упорядкувати сховища. Зокрема, 17 лютого з робочим візитом деякі з них, відвідали голова Житомирської ОДА Сергій Машковський та заступник міського голови Сергій Сухомлин.

Разом із відповідальними особами вони спускалися у сховиша на залізничному вокзалі та на заводі “Ліктрави”, що знаходиться неподалік. На залізниці запевнили, що мають три сховища, де можуть розмістити 330 осіб, попри те, що загалом працює понад тисячу осіб, але найбільша зміна трохи перевищує позначку 500 робітників.

В окремих кімнатах розташовані комунікації, а також є приміщення на 30 осіб, де встановлено діжки з водою та великий стіл.

На “Ліктравах” сховище приблизно у такому ж стані, але у різних кімнатах там можуть переховуватися близько 150 осіб. Машковський поради  сховище  “підмарафетити” і особливу увагу звернути на сантехніку, яка нині все ж знаходиться у плачевному стані і не зовсім придатна для використання.

Куди простіші умови у підвалах багатоповерхівок. Таких нгайпростіших укриттів по Житомиру в різних районах поки нарахували 22, але це ті, де вже проведено прибирання, стіни побілені, вирішено питання з освітленням.

Приміром, за адресою Київська, 104 у підвалі підлогу засипали грунтом, а в кутку встановили дві лавки, попри те, що розташоване це приміщення на 223 особи – стільки мешканців прописано у будинку. В основній кімнаті можна стояти у повен зріст, а от, аби дістатися сюди коридорами – доводиться пригинатися. Варто відзначити, що в хорошому стані знаходиться лише продемонстрована частина підвалу, а з протилежної сторони видніється зовсім інша картина.

Начальник УМВС в Житомирській області Георгій Полковніков разом із чиновниками у присутності журналістів набрав службу, номер якої вказано в оголошенні на будинку, куди варто звертатися у випадку надзвичайних ситуацій. Жіночка за кілька хвилин пояснили, де за вказаною адресою знаходяться приміщення для укриття. Після розмови Машковський звернув увагу на те, аби для осіб, що працюють на лінії розробили інструкцію відповідей на дзвінки.

Юлія ДЕМУСЬ

Джерело: 1.zt.ua