Традиційні рецепти вареників до Колодія

18 Лютого 2015 11:37
fitfan.ru

fitfan.ru

Вареники з вишнею на пару

Якщо Ви хочете приготувати ідеальні вареники – такі, які не розвалюються, не злипаються, великі і неймовірно ніжні і м’які, готувати їх потрібно обов’язково на пару. Яку б начинку Ви не вибрали, вареники вийдуть неймовірно смачними. Тому сьогодні ми розглянемо один з найбільш вдалих рецептів приготування вареників з начинкою з вишні, приготованих на пару.

 Інгредієнти для приготування вареників на пару:

Для тіста:

  1. Кефір – 1 склянка
  2. Цукор – 1 стіл. ложка
  3. Яйце куряче – 1 шт.
  4. Сіль – 0,5 чайн. ложки
  5. Борошно пшеничне в/с – 3 склянки з гіркою
  6. Сода – 1 чайн. ложка
  7. Масло рослинне – 3 стіл. ложки

Для начинки:

  1. Вишні – 50 ягід (2 склянки)
  2. Цукор – 0,5 склянки
  3. Вершкове масло – для змазування\
  4. Інвентар для приготування вареників на пару:
  1. Миска
  2. Ложка
  3. Паперовий рушник
  4. Холодильник
  5. Плита
  6. Каструля
  7. Скалка
  8. Стакан мірний
  9. Шумівка
  10. Марля
  11. Чеснокодавилка радянська (ніж, шпилька, шпилька)
 Приготування вареників на пару.

Крок 1: Готуємо тісто для вареників.

Готуємо тісто для вареників

Тісто – основа будь-яких вареників, і саме від нього залежить, якими вони вийдуть. Пропонований рецепт завжди призводить до бажаного результату, а особливих зусиль не вимагає.

Беремо чисту миску і змішуємо в ній наступні продукти – кефір, рослинне масло, сіль і цукор, також розбиваємо яйце ножем і висипаємо рівномірно борошно. Перемішуємо тісто ложкою, щоб ретельно розподілити інгредієнти.

Потім в тарілку висипаємо трохи борошна (2 столових ложки), яка буде потрібно для замісу тіста, і додаємо до неї соду. Суміш потрібно перемішати – завдяки тому, що сода додано не в тісто, вареники будуть краще підніматися.

Висипаємо борошно з содою на стіл, і починаємо втирати її в тісто, замішуючи однорідний ком, не липнущий до рук. Тепер тесту потрібно охолонути, тому відправимо його на півгодини в холодильник і займемося начинкою.


Крок 2: Готуємо ягоди для начинки.

В якості начинки я вибрала вишню, хоча підійдуть і інші варіанти – полуниця, смородина і навіть банани. Це що стосується ягід.

Спочатку ягоди потрібно промити і обсушити паперовим рушником. Вишня – відмінно підходить для начинки, але у неї є одна особливість – кісточка. Вишні з кісточками ми в начинку класти не будемо – це шкідливо, та й небезпечно, можна проковтнути або пошкодити зуби. Тому доведеться вилучити кісточки.

Чим можна видалити кісточки з вишні

Це зручно зробити за допомогою спеціального приладу для видалення кісточок з вишень і оливок, в старих радянських чеснокодавилках передбачена така можливість. Якщо ж подібних інструментів у Вас немає, тоді доведеться скористатися звичайною шпилькою для волосся. Можна, звичайно, просто надрізати кожну вишеньку ножем і витягувати кісточку, але це менш зручно.

Видаляємо кісточки шпилькою

Видалити кісточку з допомогою шпильки можна так – кінчики шпильки затискаємо рукою і діємо “петелькою”. Натискаємо їй на ту частину вишні, де був черешок і акуратно піддягаємо кісточку. Так робимо з усіма ягодами.

Готові вишні для начинки

Проводити дану процедуру краще безпосередньо перед тим, як будемо начиняти вареники, щоб вишня не встигла пустити сік.


Крок 3: Готуємо вареники з вишнею на пару.

Розкачуємо тісто

Дістаємо тісто з холодильника і викладаємо на стіл, обсипаний борошном. Можна спочатку все тісто розкачати тонким шаром і з допомогою склянки наліпити багато невеликих коржиків, а можна відщипувати від тесту невеликі шматочки і розминати їх рукою. Перевага першого способу в тому, що вареники вийдуть рівними і однаковими по формі. Тісто можна зліпити і знову розкачати.

Кип'ятимо воду

Тепер слід поставити на плиту наповнену водою каструлю, із закріпленою зверху марлею. Найпростіше закріпити її білизняний гумкою. Марля повинна бути натягнута так, щоб витримати вагу вареників і не провисала. Воду довести до кипіння. Щоб на це пішло менше часу, додайте в неї трохи солі, а прикрийте каструлю кришкою.

Варимо вареники на пару

Ліпимо Вареники звичним способом – центр коржі кладемо приблизно по 2 вишні і одну чайну ложку цукру, після чого зводимо краї вареника і защипуємо їх. Вареники укладаємо на марлю, а зверху накриваємо їх кришкою. Варимо вареники 7 хвилин, після чого викладаємо їх шумівкою на тарілку і змащуємо вершковим маслом.


Крок 4: Подаємо готові вареники з вишнею, зварені на пару.

Смачні вареники з вишнею

Вареники подаємо гарячими, щедро змазані вершковим маслом. Відмінно також підійде сметана. При розрізуванні вареника випливає смачний теплий кисло-солодкий вишневий сік, який не може залишити байдужим нікого, хто пробує це чудове блюдо української кухні. Спробуйте приготувати вареники на пару і з іншою начинкою!

Приємного апетиту!


Поради:

– Остиглі вареники вже не так смачні, тому заздалегідь розраховуйте яка кількість Вам потрібно приготувати. Підігрівати вареники в мікрохвильовій печі не варто, краще обсмажити на сковороді з невеликою кількістю масла.

– Можна приготувати вареники на пару в пароварці, мультиварці або мантоварке, однак вони виходять не такими легкими – тісто стає жорстким і не таким пишним. Зате готувати їх потрібно близько 4 хвилин.

– Інші варіанти начинок для вареників на пару – сир, картопля, картопля з грибами, капуста, капуста з яйцем, ягоди або фрукти.

– Можна використовувати як свіжі, так і заморожені ягоди. Перед приготуванням їх необхідно розморозити.

– Щоб тісто для вареників вийшло більш повітряним, а самі вони краще піднялися, потрібно використовувати тільки свіжу просіяне борошно.

– Замість кефіру можна використовувати кисле молоко. А тісто можна приготувати дріжджове.

Вареники з картоплею

Вареники – одне з найвідоміших страв національної української кухні. Приготувати їх можна за різними начинка, але найпопулярніші, це вареники з картоплею. Тісто для цих вареників нескладно зробити з доступних продуктів, а начинка виходить дуже ситна і смачна.

Інгредієнти для приготування вареників з картоплею:

Для тіста:

  1. Кефір (будь-якої жирності) – 1 стакан.
  2. Борошно пшеничне в/с – 5 склянок.
  3. Сода харчова – 0.5 ч. ложка.
  4. Сіль – 1 щіпка.

Для начинки:

  1. Картопля – 8 штук.
  2. Цибуля ріпчаста – 2 штуки.
  3. Олія соняшникова  – 3 столові ложки.
  4. Масло вершкове – 10 грам.
  5. Сіль – 1 щіпка.
  6. Перець чорний мелений – 0,5 ч. ложки.

Інвентар:

  1. Ножа
  2. Обробна дошка
  3. Каструля з кришкою
  4. Сковорода
  5. Миска
  6. Толкушка
  7. Скалка
  8. Лопаточка
  9. Шумівка
  10. Ложка
  11. Порційні тарілки
  12. Плита
 Приготування вареників з картоплею

Крок 1: готуємо картоплю.

вареники з картоплею

Картоплю помиємо, почистимо ножем, промиємо під струменем проточної водою почищену картоплю. Наріжемо ножем на обробній дошці на великі шматочки. Покладемо картоплю в каструлю і заллємо холодною водою. Посолити трохи і поставимо на середній вогонь. Доводимо воду до кипіння, потім вогонь зменшуємо і варимо до готовності, близько 25 хвилин.


Крок 2: підготуємо цибулю.

вареники з картоплею

Цибуля почистимо і поріжемо ножем на обробній дошці на кубики. Розігріємо сковороду з рослинним маслом і присмажимо цибулю на середньому вогні до золотистого кольору, близько 5 хвилин. Цибуля періодично помішуємо лопаткою.


Крок 3: підготуємо начинку для вареників.

вареники з картоплею

З відвареної картоплі зливаємо воду в мийку. Додаємо до нього вершкове масло, третю частину смаженої цибулі і розминаємо товкачиком. Потім солимо, перчимо за смаком і ретельно перемішуємо ложкою. Викладаємо начинку в тарілку і залишаємо  остигати.


Крок 4: приготуємо тісто.

вареники з картоплею

Кефір кімнатної температури з’єднуємо з содою і сіллю і ретельно перемішуємо. Потім додаємо борошно по півсклянки, щоразу ретельно перемішуючи ложкою. Після того, як додали всю муку, викладаємо тісто на обробну дошку для вимішування. Вимішуємо тісто руками до крутий однорідної маси. Готове тісто має добре відставати від рук.


Крок 5: підготуємо заготовки з тіста для вареників.

вареники з картоплею

Від тесту відрізаємо смужку товщиною  2 см і розрізаємо її ножем на обробній дошці на кубики. Отримані кубики мачає в борошно з обох сторін зрізу і розкочуємо качалкою.


Крок 6: зліпимо вареники з картоплею.

вареники з картоплею

Викладаємо картопляну начинку на середину кружечка з тіста і скріплюємо краю. Викладаємо вареники на обробну дошку, присипану борошном, щоб вони не прилипли до поверхні. У вас вийде близько 25 вареників. Ви можете заморозити в морозилці вареники і приготувати їх пізніше.


Крок 7: готуємо вареники з картоплею.

вареники з картоплею

У каструлю наллємо холодну воду, посолити за смаком і закип’ятимо на сильному вогні. Опустити вареники в киплячу воду, перешкодимо лопаткою, щоб вони не прилипли до дна каструлі. Залишити варитися на середньому вогні. Знімаємо каструлю з плити через 2-3 хвилини після того, як вареники спливли й дістаємо їх шумівкою в миску. Перемішуємо ложкою вареники з рештою смаженою цибулею.


Крок 8: подаємо вареники з картоплею.

вареники з картоплею

Розкладаємо вареники по порційних тарілках і подаємо гарячими зі сметаною.

Приємного апетиту!


Поради:

– Борошно для тіста можна просіяти через сито, завдяки цьому борошно збагатитися киснем і в ній не буде грудочок.

– Кефір приготування тіста можна замінити водою, тоді страва вийти пісним.

– Тісто для вареників можна розділити на дві частини і розкачати качалкою, а потім вирізати склянкою кружечки або чашкою.

– В начинку для вареників разом з цибулею можна додати трохи смажених грибів.

Вареники з капустою

Вареники давно вважаються українським національним стравою, хоча їх прототипом є блюдо турецької кухні “Дюшвара”. Традиційно вареники готують на святковий стіл, наприклад, на весілля, релігійні свята, сімейні торжества. Вареники з капустою можна приготувати і в пісні дні календаря, а в інші дні до начинки додати сало.

Інгредієнти для приготування вареників з капустою:

для тіста:

  1. Вода кипяченная холодна – 1 стакан.
  2. Борошно пшеничне в/с – 5 склянок.
  3. Сода харчова – 0,5 ч. ложки.
  4. Сіль – 1 щіпка.

для начинки:

  1. Капуста кисла (квашена) – 700 грам.
  2. Цибуля ріпчаста – 3 штуки.
  3. Олія – для смаження.
  4. Сіль – 1 щіпка.
  5. Перець чорний мелений – 0, 5 ч. ложки.

Інвентар:

  1. Ножа
  2. Обробна дошка
  3. Каструля з кришкою
  4. Сковорода
  5. Миска
  6. Друшляк
  7. Качалка
  8. Шумівка
  9. Ложка
  10. Порційні тарілки
  11. плита

 Приготування вареників з капустою.

Крок 1: підготуємо кислу капусту.

вареники з капустою

Кислу капусту промиємо в друшляку під струменем проточної води і дрібно наріжемо ножем на обробній дошці. Розігріємо сковороду з рослинним маслом на середньому вогні і згасимо капустублизько 10 хвилин, періодично помішуючи лопаткою.


Крок 2: підготуємо цибулю.

вареники з капустою

Лук почистимо і поріжемо ножем на обробній дошці на невеликі кубики. Підсмажимо цибулю на середньому вогні до золотистого кольору на розігрітій сковороді з рослинним маслом близько 5 хвилин. Під час смаження цибуля періодично помішуємо лопаткою.


Крок 3: підготуємо начинку для вареників.

вареники з капустою

У глибокій мисці змішуємо ложкою кислу капусту і третю частину смаженої цибулі. Додаємо чорний перець, сіль, перемішуємо і  залишаємо остигати при кімнатній температурі.


Крок 4: приготуємо тісто.

вареники з капустою

Змішуємо ложкою в мисці, воду, сіль і соду. Потім додаємо борошно, приблизно по пів склянки, щоразу ретельно перемішуючи ложкою. Коли тісто стане густим, викладаємо його на робочу поверхню, присипану борошном, і продовжуємо вимішувати, додаючи борошно, щоб тісто стало еластичним, крутим. Готове тісто добре відстає від рук.


Крок 5: підготуємо заготовки з тіста для вареників.

вареники з капустою

Відрізаємо від тесту смужку товщиною 2 см і розрізаємо її ножем на обробній дошці на однакові кубики. Сторони зрізу мачає в борошно. Потім качалкою на робочій поверхні розкачуємо кубики. У вас вийде приблизно 20-25 заготовок для вареників.


Крок 6: ліпимо вареники з капустою.

вареники з капустою

Викладаємо капустяну начинку столовою ложкою на середину розкатаного кружечки з тіста і скріплюємо краю. Можна скріпити краю красивою кіскою. Для цього пальцями расплющим нижній кінчик вареника і загорніть його наверх. Утворився краєчок знову расплющим і загорніть. І таким чином пройдемо по всьому краю вареника, щоб вийшла гарна косичка. Готові вареники викладаємо на обробну дошку, присипану борошном, щоб вони не прилипли до поверхні.


Крок 7: готуємо вареники з капустою.

вареники з капустою

Наливаємо в каструлю холодну воду і доводимо до кипіння на сильному вогні.Солимо за смаком. Опускаємо вареники і варимо в киплячій воді протягом 5 хвилин, після закипання. Готові вареники викладаємо шумівкою в миску. Туди ж додаємо решту смажену цибулю і акуратно перемішуємо ложкою.


Крок 8: подаємо вареники з капустою.

вареники з капустою

Вареники гарячими розкладаємо по порційних тарілках, подаємо зі сметаною і вершковим маслом.

Приємного апетиту!


Поради:

 – Якщо ви робите не пісні вареники, то в тесті воду можна замінити кефіром.

– Тісто для вареників можна розкачати качалкою, а потім вирізати склянкою кружечки або чашкою.

– В начинку для вареників з капустою можна додати дрібно порізані варені курячі яйця.

Ліниві вареники з сиром

Ліниві вареники з сиром – страва, знайома багатьом ще з дитинства. Ці вареники прості і швидкі в приготуванні, що робить їх просто ідеальним сніданком. Крім того, сир у складі робить ліниві вареники не тільки смачними, але і корисними.

 Інгредієнти для приготування ледачих вареників з сиром:
  1. Сир (твердий) – 400гр.
  2. Борошно пшеничне вищого сорту – 2/3 склянки
  3. Куряче яйце – 1 шт.
  4. Сіль – за смаком
  5. Цукор – за смаком
Інвентар:
  1. Сито
  2. Миска
  3. Толкушка
  4. Кухняного ножа
  5. Каструля
Приготування ледачих вареників з сиром:

Крок 1: Готуємо сирне тісто

тісто

Сир протираємо через сито або пропускаємо через м’ясорубку для того щоб він став однорідним і краще ліпився. Якщо ви придбали однорідний незернистый магазинний сир, ви не готувати його.

Перекладаємо сир в миску, додаємо цукор і розминаємо його за допомогою товкачика. Після додаємо в сир яйце і знову розминаємо.

В отриману сирну масу висипаємо просіяне через сито борошно і ретельно вимішуємо тісто до однорідної консистенції.


Крок 2: Ліпимо ліниві вареники

ліплення вареників

Готове тісто для зручності разделаем 3 частини.

Обробну дошку гарненько посипаємо борошном. Беремо одну з частин тесту і скачуємо її в тонку ковбаску діаметром близько 2 див. Ковбаску нарізаємо шматочками близько 1,5 див. Ви можете зробити вареники та більшого розміру, але маленькі вареники краще виглядають і варити їх простіше.

Нарізані шматочки руками формуємо маленькі круглі коржі, в середині кожного видавлюємо пальцем невелику вм’ятинку. Ці вм’ятинки дозволять готовим вареників краще утримувати сметану або масло.

Поступаємо аналогічно з рештою тестом.


Крок 3: Відварюємо вареники

варіння вареників

В простору каструлю наливаємо воду, солимо і доводимо до кипіння. Опускаємо вареники в киплячу воду, зменшуємо вогонь до слабкого. Варимо вареники в слабо киплячій воді, помішуємо і проводимо обережно ложкою по дну каструлі, щоб вареники не приклеювалися до нього. Варимо вареники 2-3 хвилини після того, як вони спливуть, вимикаємо плиту і розкладаємо вареники по тарілках.


Крок 4: Подаємо ліниві вареники з сиром

готові вареники

Ліниві вареники можна подавати зі сметаною, вершковим маслом, варенням або медом.

Приємного апетиту!


Поради:

– Кількість борошна в тісті залежить від ваших уподобань. Вареники з невеликою кількістю борошна (3 ст. ложки з гіркою) виходять більш ніжними, але варити їх складніше. Перш ніж зварити всі вареники, спробуйте зварити один. Якщо він розвалиться у воді, додайте борошна.

– Відварені вареники можна запекти в духовці. Для цього викладаємо їх на сковороду, заливаємо сметаною і скроплюємо маслом. Ставимо сковороду на деко з водою і запікаємо вареники в духовці, поки вони не покриються рум’яною скоринкою.

– Вареники можна заморожувати і зберігати в морозилці. При заморожуванні стежте, щоб вареники не стикалися один з одним. Заморожені вареники можна перекласти в пакет, при необхідності діставати і варити.

– Вареники можна робити фігурними, вирізаючи з сирного тіста фігурки за допомогою маленьких формочок для печива.

Вареники з заварного тіста

Вареники улюблене блюдо багатьох людей, особливо якщо вони приготовані власними руками. А ви коли – небудь пробували приготувати вареники з заварного тіста, повірте вони виходять нітрохи не гірше традиційних, такі ніжні і повітряні, що просто тануть у роті. При цьому начинку для них можна вибрати абсолютно будь-яку, як солодку, так і м’ясну або грибну.

 Інгредієнти для приготування вареників з заварного тіста:

Для тесту

  1. Борошно пшеничне – 200 – 230 грам
  2. Яйце куряче – 1 штука
  3. Вода – 100 мл
  4. Цукор – 1/2 чайної ложки
  5. Сіль – 1/4 чайної ложки або по смаку

Для начинки

  1. Сир – 180 грам
  2. Цукор – 1/2 їдальні ложки або по смаку
  3. Яйце куряче – 1 штука

Інвентар:

  1. Плита
  2. Каструля
  3. Шумівка
  4. Скалка
  5. Віночок
  6. Тарілки
  7. Чашка
 Приготування вареників з заварного тіста.

Крок 1: готуємо начинку

перекладаємо сир

Для початку займемося начинкою. Промиваємо 2 яйця під гарячою проточною водою від різного роду забруднень. Після розбиваємо одне яйце в тарілку, додаємо до нього сир і за смаком цукор. Перемішуємо столовою ложкою до однорідності. Начинка готова і можна переходити до приготування тіста.


Крок 2: готуємо тісто

збиваємо яйце

Для приготування тіста насамперед необхідно закип’ятити воду. Потім переливаємо його в склянку і відставляємо в сторону. Далі друге промите розбиваємо яйце в глибоку тарілку або миску. Додаємо сіль, цукор і з допомогою віночка збиваємо до однорідного стану. Потім не перестаючи перемішувати вливаємо гарячу воду. І швидкими рухами збиваємо рідину до піноподібного стану. Головне в цьому процесі, щоб яєчний білок не згорнувся. Тепер поступово додаємо борошняний компонент і спочатку збиваємо, а після руками. Тісто не повинно бути занадто розсипчастим або липнути до рук, а навпаки бути податливим і рівним.


Крок 3: готуємо заварне тісто

формуємо тестовий куля

Рівну поверхню посипаємо невеликою кількістю борошна. З тіста формуємо кулю і перекладаємо на підготовлену поверхню.

розкачуємо тісто

Замішуємо Руками тісто і з допомогою качалки розгортаємо в тестовий пласт товщиною приблизно 5 -7 міліметрів. Для зручності розкочування тісто розділити на 2 частини.

видавлюємо заготовки для вареників

Після того як у нас вийшов пласт потрібної товщини, починаємо видавлювати кружечки. Для цих цілей можна скористатися широкою чашкою або блюдечком.


Крок 4: формуємо вареники

закладаємо начинку

На отримані тестові кружечки чайною ложкою викладаємо начинку. Потім акуратно згинаємо навпіл.

скріплюємо вареників

Для того щоб під час варіння вареники не розклеїлися і начинка не випала у воду, щільно скріплюємо, або защипуємо пальцями, або з’єднуємо виделкою. Отримані вареники відкладаємо в сторону, а з обрізків, знову замішуємо тісто, розкачуємо і видавлюємо наступну партію кружечків, які фаршируємо начинкою.


Крок 5: відварюємо вареники

відварюємо вареники

Включаємо температуру плити на високий рівень. Каструлю ставимо на конфорку і наливаємо воду. Доводимо рідину до кипіння, потім додаємо сіль і починаємо викладати вареники. Після того як вода знову закипить, зменшуємо температуру плити, перемішуємо вміст тильною стороною ложки і залишаємо варитися. Готовність страви можна легко визначити візуально, як тільки всі вареники спливуть на поверхню, а це відбудеться через 5 – 10 хвилин після початку варіння, вимикаємо вогонь. Потім шумівкою розкладаємо вареники по тарілках і можна подавати до столу.


Крок 6: подаємо вареники з заварного тіста

вареники з заварного тіста

Вареники з заварного тесту вважаються другим блюдом і подаються в гарячому вигляді. Доповнити їх можна вашим улюбленим варенням, сметаною або розтопленим вершковим маслом. Вареники можна подавати як на сніданок, так і на обід. Готуйте із задоволенням.

Приємного апетиту!


Поради:

– Начинку для вареників можна замінити, наприклад на варення, картопляне пюре, капусту або будь-яку іншу на ваш смак.

– Тестове страву можна зберегти на довгий час, якщо посипати плоску ємність невеликою кількістю борошна, покласти в неї зліплені вареники, знову посипати борошном, а потім загорнути у харчову плівку і прибрати в морозильну камеру

– Для того щоб зробити начинку більш ніжною, сир можна перетерти через сито, а після змішати з яйцем і цукром.

Джерело: cookery.com.ua