Родичі загиблих бійців 30 бригади отримують психологічну допомогу в санаторії “Дениші”

21 Лютого 2015 10:41
1.zt.ua

1.zt.ua

Три дні в санаторії “Дениші” разом зі священиками, психологами та волонтерами із Дніпропетровська проведуть рідні загиблих військовослужбовців 30 бригади. Туди близько 100 осіб з Новоград-Волинського району й Рівненської області приїхали 20 лютого.

Передбачено, що усіх поділять на групи – дорослі й діти, а далі познайомлять між собою і сформують окремі групи. За бажанням можна буде спілкуватися зі священослужителями – ректором та семінаристами Львівської духовної академії греко-католицької церки або ж фаховими психологами й волонтерами «Благодійного Фонду Об’єднання Українських Патріотів «Укроп». Саме ця організація вже кілька місяців успішно працює на Дніпропетровщині, а тепер спільно зі столичними колегами вирішила допомогати дружинам, батькам і дітям загиблих військових з інших регіонів.

На Житомирщині подібний захід проводиться вперше, але це не разова програма. адже лише за приблизними підрахунками психологічна реабілітація після таких втрат триває не менше року. За цей час, сподіваються організатори, їм вдасться подружити між собою тих, хто пережив однакове горе. Вже мають успішний досвід, коли  дружини загиблих десантників підтримують одна одну, провідують, зустрічають із пологових будинків, зідзвонюються, обмінюються якимись приємними враженнями. Багато з них займаються волонтерством – збирають речі чи продукти в зону АТО чи опікуються переселенцями. Втім, перш ніж досягти таких зрушень вони теж пройшли певні реабілітаційні зустрічі.

Волонтер «Благодійного Фонду Об’єднання Українських Патріотів «Укроп» Тетяна Сєдова у липні втратила брата. Тоді загинуло 7 десантників 25 бригади і ще один потрапив у полон. Перед цим він встиг поховати у “братській” могилі товаришів, тіла яких родичі врешті змогли забрати вже восени. Тоді, згадує Тетяна, й самій жити не хотілося. В першу чергу взялися визволяти полоненого, збирати документи по усіх загиблих. В її родині 4 сестер і найменший брат Олексій, якого у віці 23 роки забрала війна. Жінка сама просилася йти воювати в АТО, але згодом зрозуміла, що усе пережите нею так чи інакше відбувається з сотнями інших родин. Тоді звернулася до фонду й почала активну співпрацю з ними у відповідному напрямку.

Ректор семінарії Ігор Бойко вважає, що за три дні вдасться зробити перші кроки у покращенні емоційного стану родичів бійців 30 бригади. В усьому світі практикують групи взаємодопомоги, що й передбачено провести й в “Денишах”.

Загалом, свою роботу представники фонду “УКРОП” починали ще  в період подій на Майдані, а потмі продовжували вже з родинами розстріляних активістів. Далі були сім’ї військових, літак яких збили терористи. Кожну історію психологи пропускають через себе, бо лише так можна по-справжньому допомогти людині. Щоправда, у фонді відзначають, що військове керівництво не завжди йде на контакт.

Приміром, з 30 бригадоюпроблем не було – там видали список загиблих, а волонтери Новоград-Волинська дпомогли з пошуком контактів рідних. У 26 та 95 бригади з цим складніше і поки ніякої реакції на пропозиції волонтерів нема. В будь-якому випадку це нікого не зупиняє, тому й  фонд надалі займатиметься психологічною оіпкою тих, хто цього потребує.

Юлія ДЕМУСЬ

Джерело: 1.zt.ua