У Чорнобилі варто визначити так звану «довічну зону» та створити біосферний заповідник

26 Лютого 2015 14:20
tomenko.ua

tomenko.ua

Як відомо, 4 березня 2015 року відбудуться парламентські слухання на тему: «Про зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС, об’єкт «Укриття» та перспективи розвитку зони відчуження», а напередодні Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи провів засідання, присвячене розгляду даного питання в Чорнобилі.

Голова Комітету з екологічної політики Микола Томенко з нагоди проведення слухань сказав, що «однією з тем, що буде обговорюватись на анонсованих майбутніх парламентських слуханнях – Майбутня система управління  теперішньої  так званої «30-кілометрової зони відчуження». Микола Томенко говорить, що абсолютна кількість експертів та фахівців вважають за необхідне переглянути статус 30-км зони і визначити реально забруднену – довічну зону. «Це територія, забрудненість  на якій буде  зберігатись досить тривалий час. Вся решта територій за  виключенням цієї умовно 10-кілометрової зони мусить бути перетворена у Чорнобильський біосферний  радіаційно-екологічний заповідник. Створення такого заповідника дозволило б вирішити цілу низку проблем зони відчуження – перш за все гарантувати охорону природних комплексів та мати гарантоване бюджетне фінансування для виконання природоохоронних програм, включаючи протипожежний захист лісів. На даний час фінансування зони відчуження йде в цілому на підтримання інфраструктури, до якої збереження цілісності лісових екосистем не має жодного відношення.» – наголосив Микола Томенко.

До речі, Микола Томенко нагадав, що поряд із зоною відчуження, на території Республіки Білорусь, вже функціонує  Поліський  державний радіаційно-екологічний заповідник, що в перспективі створює можливість створення під егідою ЮНЕСКО спільно з Україною міжнародного біосферного заповідника.