На території Житомирщини налічується 1180 захисних споруд та близько 46 тис. найпростіших укриттів

3 Березня 2015 17:00
gazeta-misto.te.ua

gazeta-misto.te.ua

Перший заступник голови облдержадміністрації Геннадій Дмитренко провів сьогодні, 3 березня, чергове засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

 На засіданні розглядалися питання про заходи щодо попередження надзвичайних ситуацій та проведення масово-роз’яснювальної роботи серед населення з метою попередження надзвичайних ситуацій, підготовку населених пунктів та об’єктів області до весняно-літнього пожежонебезпечного періоду 2015 року, затвердження комплексного плану заходів щодо збереження та розвитку фонду захисних споруд цивільного захисту (цивільної оборони) на 2015-2016 роки та Методичних рекомендацій щодо проведення інвентаризації підвальних приміщень житлових будинків та адміністративних будівель, стан навчання керівного складу та фахівців у сфері цивільного захисту, приведення у відповідність електропостачання в населених пунктах та закладах охорони здоров’я й інших об’єктах соціальної сфери.

 Як повідомив заступник начальника управління з державного нагляду та контролю управління ДСНС у Житомирській області Олег Шахрай, у 2014 році на лінію «101» надійшло 5606 повідомлень про виникнення надзвичайних подій та ситуацій, внаслідок яких загинуло 717 осіб. Протягом вказаного періоду зросла кількість пожеж, основними причинами яких є необережне поводження з вогнем (в першу чергу паління в нетверезому стані) та порушення правил монтажу пічного опалення. Найчастіше рятувальникам доводиться боротися з вогнем у сільській місцевості.

 Минулоріч працівники Управління ДСНС спільно з представниками органів місцевої влади провели пожежно-профілактичні роботи майже в 500 населених пунктах області, де спостерігається збільшення кількості пожеж. З метою навчання населення основам безпеки життєдіяльності проводилися лекції в колективах підприємств, установ, організацій та навчальних закладах, розповсюджувалися листівки та плакати з правилами безпеки. А щоп’ятниці в кінотеатрі імені Івана Франка в обласному центрі співробітники Управління ДСНС пропонують 15-хвилинні кінолекторії для дітей молодшого шкільного віку. Окрім цього, понад 8 тис. жителів Житомирщини взяли участь в акції «Запобігти. Врятувати. Допомогти».

 За словами Олега Шахрая, щороку під час весняно-літнього пожежонебезпечного періоду зростає кількість пожеж та випадків загибелі людей. У 2014 році вони найчастіше виникали на відкритих територіях та у природних екосистемах внаслідок спалювання громадянами сухої рослинності та сміття. У лісових масивах пожежі трапляються через розведення та залишення без догляду багать під час відпочинку.

 На засіданні було озвучено дані про те, що на території області налічується 1180 захисних споруд та близько 46 тис. найпростіших укриттів, на яких триває перевірка та впорядкування у відповідності із нормативними вимогами.

    Геннадій Дмитренко наголосив на необхідності проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед жителів області з метою попередження виникнення надзвичайних ситуацій, а також дав доручення впорядкувати захисні споруди, аби в них могли знайти прихисток люди.