Нові умови отримання субсидій

3 Березня 2015 15:44

 

inews.ck.ua

inews.ck.ua

У суботу на засіданні Кабміну міністр соцполітики Павло Розенко представив нову систему надання субсидій. Чиновники планують, що навесні ця система працюватиме без зайвої бюрократії і нею скористається в кілька разів більше людей, ніж зараз.

У 2015 році уряд розраховує виділити на субсидію 24,4 млрд грн (раніше бюджетом вже було виділено 11,9 млрд). “Це максимальна сума коштів для субсидій, які компенсують підвищення цін і тарифів. Але до підняття цін, щоб уникнути кризи неплатежів, повинна пройти дуже серйозна реформа системи надання субсидій. Її потрібно спростити, максимально відкрити, охопивши якомога більше людей і зменшивши тим самим ймовірність соціального вибуху “, – вважає Павло Розенко.

Згідно зі статистикою, субсидіями зараз користуються лише близько 1,1 млн сімей. Хоча за розрахунками експертів, в країні налічується 2,5-3 млн бідних сімей, повідомив Розенко сьогодні на засіданні Кабміну. Тому було вирішено спростити систему надання субсидій.

Зміни до Порядку призначення житлової субсидії сьогодні були представлені на засіданні уряду.

Згідно з новим Порядком, опублікованому на сайті Кабінету міністрів, бажаючі отримати субсидію мають подати два документи – заяву та декларацію (без довідки про доходи). Вимагати інші документи від людей забороняється.

Субсидія призначається на підставі поданих документів. Критерій для отримання права на субсидію буде лише один – дохід сім’ї. Органи соцзахисту перевіряють достовірність даних вже після призначення субсидії, отримуючи необхідну інформацію від Державної фіскальної служби та Пенсійного фонду, а також від організацій, які надають комунальні послуги. Якщо декларант помилився (невеликі розбіжності), то соцпрацівники його поправлять, а якщо він збрехав, то в наступний місяць повинен буде відшкодувати подвійний розмір субсидії.

У разі зміни обставин (зміна кількості проживаючих у квартирі, зміни переліку комунальних послуг, покупка дорогих товарів або послуг) громадянин зобов’язаний протягом місяця повідомити про це органи соцзахисту.

Бланки заяви та декларації для отримання субсидії повинні виготовити і доставити в квітні і жовтні власникам квартир і будинків підприємства, що постачають газ, електрику та опалення.

Субсидії призначаються відразу на 12 місяців, а не на опалювальний сезон. Після закінчення цього терміну не потрібно знову подавати документи для отримання субсидії – діє автоматичний принцип надання субсидії на новий період (якщо не змінилася ситуація з доходами і майном). Уже отримують зараз субсидії 1,1 млн сімей обіцяють автоматичне оформлення субсидій.

Подавати документи слід до Управління праці та соцзахисту населення за місцем реєстрації. Заяву та декларацію можна надіслати поштою.

За субсидією повинен звернутися член сім’ї, на якого відкрито особовий рахунок на оплату житлово-комунальних послуг. Також уряд дозволив звертатися за субсидією громадянам, котрі орендують житло і оплачують за комунальні послуги. Для цього вони повинні показати письмовий договір оренди житла.

Звертатися за субсидіями можуть ті сім’ї, у яких витрати на оплату ЖКП, виходячи з соціальних норм, перевищують розмір фактичного платежу. Для довідки: соціальна норма житла – 13,65 кв. м на одну людину + 35,22 кв. м на сім’ю. Соціальні норми на сім’ю з двох осіб: 62,52 кв. м житла, 130 кВт / год на місяць і 1,6 куб. м гарячої води на одну людину.

Дозволяється звертатися за субсидією:

– Власникам двох квартир, двох автомобілів;

– Здають в оренду житло;

– Вчиняє покупки на суму до 50 тис. Грн;

– Членам сімей, де є безробітний (працездатний, не перебуває на обліку на біржі праці, і не навчається).

Джерело: delo.ua