Вчені: ті, хто регулярно п’ють каву, мають “чисті” артерії

3 Березня 2015 16:28
bbc.co.uk

bbc.co.uk

Кілька чашок кави на день можуть допомогти людям уникнути закупорювання судин – одного з головних чинників ризику розвитку серцево-судинних захворювань, вважають південнокорейські вчені.

Вони вивчили стан понад 25 тисяч працюючих чоловіків і жінок, які проходили регулярні медичні обстеження на роботі.

Працівники, які помірно вживали каву, 4-7 чашок на день, не мали ранніх ознак серцево-судинних захворювань.

Результати досліджень поновили дебати про те, чи є корисною кава для серця.

Вплив на серце

Вплив кави на роботу серця завжди викликав багато суперечок та плутанини.

Деякі вчені пов’язують споживання кави із ризиком розвитку серцево-судинних захворювань, таких як підвищення вмісту холестерину або кров’яного тиску, в той час як інші вважають, що напій може певним чином захистити серце.

Втім переконливих доказів на підтвердження кожної з теорій немає, і останні дослідження з Південної Кореї лише загострюють цю дискусію.

Незрозумілий зв’язок

Під час дослідження вчені використали медичне сканування для оцінки стану здоров’я серця.

Серце
Ішемічна хвороба серця виникає, коли серцевий м’яз не отримує достатньої кількості крові та кисню

Вони намагалися виявити ознаки захворювання судин, які живлять серце – коронарних артерій.

При ішемічній хворобі серця коронарні артерії забиваються через поступове нарощування жирового матеріалу на внутрішніх стінках.

За допомогою сканування дослідники намагалися виявити всі незначні відкладення кальцію на стінках коронарних артерій для завчасного діагностування цієї хвороби.

У жодного із працівників, які брали участь у дослідженні, не виявили зовнішніх ознак хвороби серця, але в одного з 10 були видимі відкладення кальцію.

Потім дослідники співставили результати досліджень із кількістю щоденно спожитої кави, враховуючи інші потенційні фактори ризику серцевих захворювань, як-от куріння, фізичні вправи та спадкові захворювання.

У людей, які випивали кілька чашок кави на день, було менше відкладень кальцію у коронарних артеріях, ніж у тих, які вживали більше кави або відмовлялись від неї взагалі.

Автори дослідження стверджують, що необхідно провести додаткові дослідження, щоб підтвердити і пояснити зв’язок між споживанням кави і хворобами серця.

Кава містить кофеїн, а також інші стимулювальні сполуки, але незрозуміло, як вони впливають на організм людини – позитивно чи негативно.

Вікторія Тейлор з Британського фонду серця сказала: “Хоча ці дослідження справді вказують на потенційний зв’язок між споживанням кави і зниженням ризику “засмічення” артерій, необхідно провести додаткові дослідження, щоб підтвердити ці висновки.

“Ми повинні бути дуже обережними, узагальнюючи результати цих досліджень, тому що вони проводились із залученням південнокорейського населення. Особливості харчування, спосіб життя та звички цих людей дуже відрізняються від британських”, – додає вона.