Топ-3 правових подій тижня для бізнесу

10 Березня 2015 14:55
dr.ck.ua

dr.ck.ua

Трійка найбільш важливих для підприємців подій і нормативно-правових актів минулого тижня, враховуючи вступ документів в силу, результати роботи держорганів

1.Роз’яснені правила працевлаштування іноземців

У листі № ДЦ-09-964 / 0 / 6-15 Держцентр зайнятості роз’яснив деякі питання працевлаштування іноземців. Іноземці та особи без громадянства, які прибули в Україну для працевлаштування на визначений термін, приймаються роботодавцями на роботу на підставі дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства.

Іноземці, які мають посвідку на проживання в Україні, можуть звернутися до центру зайнятості незалежно від місця проживання або перебування для безкоштовного сприяння у працевлаштуванні та отримання інформації про ситуацію на ринку праці. Також наголошується, що іноземці та особи без громадянства мають право займатися в Україні інвестиційною, зовнішньоекономічною та іншими видами діяльності.

2. Депутати вирішили посилити захист інвесторів

Верховна Рада 2 березня прийняла за основу урядовий законопроект № 2259, яким пропонується підвищити рівень захисту прав інвесторів шляхом введення похідного позову (право міноритарного акціонера подати позов в інтересах суспільства про відшкодування збитків); введення відповідальності посадових осіб госптовариств; встановлення порядку визнання недійсним правочину, вчиненого службовою особою, і повернення прибутку; створення умов для переходу квазіпублічних акціонерних товариств у приватну форму; введення інституту «незалежних директорів» і т.д.

3.Для перерахування валюти експортерів зобов’язали отримувати довідки в ДФС

4 березня набула чинності постанова НБУ № 161, згідно з якою пакет документів, який подається в НБУ для підтвердження можливості як купівлі, так і перерахування іноземної валюти, повинен також містити довідку ДФС про відсутність у резидента заборгованості.

Раніше такі довідки були потрібні тільки тим компаніям, які купують валюту на міжбанку. Виняток з нових правил зроблено для критичного імпорту. Крім того, компанії, що купують за кордоном послуги (сервісні, консультаційні тощо) повинні для покупки безготівкової валюти надавати крім довідки з ДФС ще й акт цінової експертизи. Такий документ потрібний за контрактами від 25 000 євро (раніше – 50 000 євро).

За матеріалами ЮРЛІГА