Як воїну АТО максимально адаптуватися до мирного життя. Поради психолога

16 Березня 2015 13:57
reporter.zt.ua

reporter.zt.ua

За словами психолога житомирського госпіталю Олени Масик, набагато важливіше, щоб рідні налагодили життя солдата на мирній території, пише “Сегодня“.

“Вдома бійцеві знадобиться чіткий розпорядок дня. Можна використовувати навіть звичайний шкільний щоденник, в якому буде розплановано час роботи, відпочинку і дозвілля.”

Масик зазначає, все має відбуватись  обов’язково разом з родиною. При цьому перший час ні родині, ні друзям не можна розпитувати солдата про те, що він пережив – адже це додаткова травматизація. Також друзі і знайомі категорично не повинні приходити в гості до солдата зі спиртним, адже алкоголь – сильний депресант.

“Він не допомагає зняти стрес, а лише поглиблює його. Бажано також відмовитися від напоїв, що містять кофеїн: нервова система бійців і так збуджена, а кофеїн її стимулює ще більше. Краще пити трав’яні збори, соки і компоти.”

У перші дні повернення додому солдату треба вживати мультивітамінні комплекси, так як в стресових умовах організм швидко розтрачує всі свої запаси. Обов’язкові також щоденні фізичні навантаження: фізкультура, плавання або робота на городі, якщо він живе у селі.

“Також допомагає, якщо в стресовій ситуації боєць протягом 15 хвилин записує все, що його турбує, на листочок, а потім – спалює його. Новини солдату також дивитися не рекомендується – хоча б у перші кілька тижнів”, – підсумовує психолог.