Які ціни на їжу будуть до літа?

20 Березня 2015 08:30
businessua.com

businessua.com

Проблеми з посівною та її дороговизна відгукнуться зростанням цін на продукти харчування за декілька місяців.
Посівна кампанія стартує до кінця березня. Побічним ефектом від непідйомною для селян вартості гербіцидів, добрив і дизпалива станутьціни на овочі і хліб – вже до літа вони можуть додати вдвічі.

За словами заступника голови Мінагрополітики Ярослава Краснопільського, ту ж пшеницю в травні 2014-го закуповували по 2,5 тис. грн/тонна, а в травні-2015 ціну підвищать до 5 тис., що дасть максимальну вартість хліба в 9-10 грн.

“Разом з девальвацією гривні подорожчали всі ресурси сівби: насіння, паливно-мастильні речовини, добрива. Отже, скорочуються площі під посадку культур, які вирощувати нерентабельно. Загальний обсяг буде менше, до осені отримаємо подорожчання, – розповіла агроексперт Тетяна Гетьман. – Це торкнеться борщового набору, томатів”.

Але найбільші проблеми у тваринників. Корми додали в ціні в 2-2,5 рази, а переробники відмовляються збільшувати закупівельні ціни м’яса і молока. “Вже сьогодні люди купують свинину і яловичину по 100 грн/кіло згнітивши серце, переходять на курку. А фермерам доведеться забивати худобу: тримати його нерентабельно”, – сказала експерт аграрного ринку Марія Колесник. На місцях цей процес відчувається болісно.

Джерело: businessua