Як дешево мандрувати Європою у кризу

25 Березня 2015 15:12
studway.com.ua

studway.com.ua

Доїхати за €10 до Нідералндів і жити в європейських містах майже задарма. Журналіст «Студвею» Оксана Януш спробувала втілити це в реальність.

Економічна криза поставила під загрозу подорожі навіть близькою Європою. Але якщо все гарно спланувати, то мандри навіть у такий скрутний час обійдуться не дуже дорого. Як сьогодні доїхати до Нідерландів та назад за €20 і 6 днів мандрувати європейськими містами практично безкоштовно, випробував «Студвей».

До Нідерландів за €10

Досвідчені мандрівники знають, що зазвичай найбільше грошей під час мандрівок Європою витрачається на проїзд. Тож якщо хочете зекономити, не забувайте про зручне взуття, бо часто доведеться намотувати десятки кілометрів пішки.

Аби подорож вийшла справді бюджетною, я розпочала планувати її за 3 місяці. Для того, щоб полетіти у Європу в березні, купувала квитки ще у грудні. Обрала непопулярний напрям, адже на них завжди діють знижки. Авіапереліт «Катовіце (Польща)-Маастрихт (Нідерланди)» в обидві сторони обійшовся у €20. Ніякий автобус не запропонує настільки дешевий тариф. Якщо ж ви маєте достатньо часу, можете випробувати автостоп, проте будьте готові до холоду й довгих чекань. У ціну квитка входив лише ручний багаж, тому я взяла лише те, що влізло в невеликий наплічник. До слова, більше у мандрівці не знадобилося.

Оскільки політ розпочинається з Польщі, ще одне завдання – зрозуміти, як дешево туди дістатися. «Студвей» уже розповідав про бюджетний спосіб пішого переходу. Цього разу я обрала інший, зручніший варіант. На спеціальному ресурсі пошуку попутників знайшла водія, який за 100 грн. підвіз до Жешува, а звідти вже за 10 злотих дісталася до Катовіце. Через автобусну компанію Polskibus можна придбати квитки на мандрівки Польщею навіть за 1 злотий, якщо купувати їх заздалегідь.

Ще одне болюче питання – трансфер до аеропорту. Аеропорт «Пижовіце» в Катовіце – великий пункт відправки лоукостів Wizz Air та Ryanair, а отже, щоб хоч якось виграти на дешевих авіаквитках до аеропорту, пустили лише дорогі шатл-баси (20-25 злотих). Аби здешевити проїзд, можна замовити спільне таксі на 4 осіб.

подорож

Нічліг: в комфорті й задарма

Нідерланди – країна недешева. 3 дні у хостелі обійдуться майже у €100. Зваживши ситуацію, я вирішила скористатися каучсерфінгом і знайти собі безкоштовний нічліг. Це була моя перша спроба відшукати хоста в іншій країні, тому діяла зважено. Надсилала запити лише тим, хто мав можливість прийняти мене на кілька днів і відразу показати околиці. І така людина знайшлася. Тож я 3 дні жила в комфорті задарма та при цьому отримувала корисний досвід і знання.

Якщо ви не прихильник каучсерфінгу, є інший спосіб жити в Європі дешево. Коли ви подорожуєте великою компанією, можна орендувати приміщення через Airbnb. Це портал, де легко знайти окрему кімнату в будинку чи орендувати цілий котедж. Тому якщо мандруєте не одні – винайміть квартиру та розділіть суму на всіх. Так утримаєтеся від великих витрат.

Що поїсти

Єдине, на чому ніяк не вдавалося зекономити, – кава. У Нідерландах, Німеччинні – це €2-3 щодня. Якщо чесно, на ароматний напій цих грошей ніколи не було шкода. Звичайний сендвіч вартує €4-5, повноцінний обід – до €10. Побувавши кілька разів у кав’ярнях і оцінивши витрати, я вирішила, що готуватиму сама. Ідеологія каучсерфінгу передбачає безкоштовне харчування, проте часто хочеться зробити щось смачне для людини, яка тебе прийняла. Мені вистачало €5-6, щоби зготувати їжу на цілий день. Що купувала? Вівсянку та йогурт, вони коштують €1-2 і до того ж смачні й поживні. Дешево можна пообідати й повечеряти салатом, пастою та м’ясом.

Кошторис

подорож

Зображення: Оксана Януш, stock-up.

Джерело: studway