В Україні подешевшають продукти харчування

26 Березня 2015 14:55
businessua.com

businessua.com

Ціни на продукти харчування у квітні місяці знижуватимуться.

За словами експертів, у квітні в Україні зростуть комунальні тарифи подорожчають залізничні квитки, але почне дешевшати теплична продукція та крупи.

Після рекордних стрибків цін протягом перших трьох місяців року, частина продуктів в магазинах подешевшає. Як кажуть експерти, багато магазинів просто накрутили ціни, коли у населення почався напад паніки.

“Об’єктивних причин для подорожчання немає, – заявила начальник аналітичного відділу консалтингового агентства ААА Марія Колесник. – На піку цін 26 лютого пшениця 3-го класу (з неї роблять борошно вищого сорту) продавалася по 5 тис грн за тонну, сьогодні – 3840 грн, що відповідає ціні 9 лютого. Так що зараз мука повинна продаватися за тими ж цінами, що і на початку лютого”.

Також напередодні нового врожаю почали дешевшати овочі.

“Зниження цін відбувається переважно за рахунок тепличних овочів завдяки зростанню пропозиції вітчизняної продукції нового врожаю, – говорить керівник проекту “АПК-Інформ: овочі і фрукти” Тетяна Гетьман. – Крім того, в сегменті борщових овочів подешевшали капуста, картопля і цибуля. У випадку з капустою і цибулею основною причиною стали логістичні проблеми з доставкою капусти в Росію через Крим, а в ситуації з картоплею – сезонне зростання пропозиції продукції, оскільки фермери і населення почали розпродавати запаси напередодні початку нового сезону”.

А от імпортні продукти з тривалим терміном зберігання будуть і далі дорожчати. Більшість з них ще не виросли в ціні до рівня, на скільки девальвувала гривня за останній рік.

Джерело: Вusinessua