Податок на розкіш: що ще планують обкласти?

27 Березня 2015 09:24
businessua.com

businessua.com

Тема «податку на розкіш» знову порушена в новому законопроекті.

Менше дизеля

Податок на розкішні автомобілі (ті, яким до 5 років, а об’єм двигуна перевищує 3 л) – вже не новина. Але зараз в логіку його нарахування запропоновано внести деякі зміни, які викладені в законопроекті №2399 («Про розширення кола об’єктів транспортного податку»).

Автори документа пропонують не змішувати в купу всі типи автомобілів, а розділити їх за типом споживаного палива: бензин або дизель. З бензиновими машинами все повинно залишатися по-старому, а ось для власників дизелів сюрприз: об’єм двигуна знижено до 2500 куб см. Фактично це означає, що багато транспортні засоби (мікроавтобуси, мінівени, мікрофургон), які далеко не є предметом розкоші, можуть потрапити в категорію «розкішних», і їх власникам доведеться платити по 25 000 грн за кожен календарний рік (до 5 років експлуатації автомобіля).

А ще є мотоцикли та літаки …

Окрім пониження граничної межі за обсягом для дизельних легкових машин, законопроект передбачає стягування транспортного податку та з інших об’єктів. В поле дії закону, якщо він буде прийнятий, потраплять власники водних мотоциклів, які використовувалися до 5 років і мають потужність більше 150 к.с., катери так само до 5 років експлуатації і двигуном від 100 к.с. потужністю (ставка 7000 грн на рік). Яхти, експлуатовані до 10 років і обладнані двигуном від 400 к.с. (Ставка 25 000 грн на рік). Приватні літаки і вертольоти, експлуатовані до 15 років, без поділу за потужністю і типом двигунів (ставка 45 000 грн на рік).

Мета змін описана в супровідній записці до законопроекту – додатково отримувати до бюджету понад 800 млн грн. щорічно.

Згідно з нормами, в пояснювальній записці до законопроекту №2399 існує пункт №8 «Обговорення з громадськістю», де зазначено, що проект закону вимагає обговорень з громадськістю. Ймовірно, багато представників громадськості, які працюють в різних дотичних з даною темою сферах, зможуть надати свої вичерпні консультації з приводу поділу на розкіш і необхідність по кожному конкретному випадку.

Наприклад, розкіш чи що, і чи під силу додатковий податковий тиск власнику літака, що застосовується для обприскування полів? Або власникам легких літаків і вертольотів, застосовуваних для навчання в авіаклубах? Залишається сподіватися на широке спілкування групи ініціаторів законопроекту з представниками громадськості для внесення необхідних правок.

Джерело: Вusinessua