Експерт: українці повинні опротестувати підвищення тарифів ЖКГ

28 Березня 2015 11:04
newsradio.com.ua

newsradio.com.ua

Система тарифоутворення у сфері ЖКГ в Україні не готова до оприлюднення. Як розповів в ефірі радіостанції Голос Столиці експерт у сфері житлово-комунального господарства Дмитро Довженко, щоб зробити формування тарифів відкритим і публічним, знадобиться 2-3 роки. Однак, на думку експерта, цей термін можна було б скоротити, якби українці продемонстрували рішучу реакцію проти підвищення тарифів.

Мало не щокварталу ціни на житлово-комунальні послуги змінюються. Але при цьому деталі тарифоутворення для українців — таємниця за сімома печатками. Цікаво, що в Україні підприємства-монополісти у сфері ЖКГ засекретили від громадськості дані про алгоритм формування тарифів, посилаючись на комерційну таємницю. Правда, на сайті уряду з’явився електронний калькулятор для орієнтовного розрахунку розміру субсидій на оплату комуналки. Але якщо калькулятор можна спокійно знайти в інтернеті, то алгоритм формування тарифів — ні.

Чому алгоритм тарифоутворення прихований від громадськості, в ефірі радіостанціїГолос Столиці розповів експерт у сфері житлово-комунального господарства Дмитро Довженко.

Нам вдалося знайти алгоритми формування тарифів на окремі послуги ЖКГ ще за 2005 рік. Нові алгоритми відсутні. Як ви вважаєте, чому ці дані не розкривають?

— На сьогоднішній день алгоритми встановлення тарифів просто не готові до оприлюднення. Так як тариф має великий обсяг даних (в середньому, від трьох до десяти тисяч листів, в яких розбираються тільки фахівці), викладати його в мережу буде недоцільним, тому що пересічний громадянин не розбереться. Причина цього склалася історично: ще з часів СРСР у нас залишилася система тарифоутворення, за якої людей не цікавило, як формуються тарифи. Стратегічним цей тариф, в принципі, назвати неможливо. Просто на сьогодні система не готова: для цього потрібно як мінімум два-три роки, щоб привести тарифи до відкритості та публічності.

Якщо система не готова до оприлюднення, наскільки вона готова до формування тарифів? Ціни підвищуються, а ми не знаємо, як формуються тарифи. Невже не можна зробити приблизну вибірку і викласти в мережу?

— Теоретично можна, але для цього потрібна реакція людей. Адже при сьогоднішньому зростанні тарифів народ досі особливо не показав бурхливої ​​реакції. Тобто, тарифи виросли і місцями дуже сильно (газ, наприклад, зріс на 280%), а реакції народу немає. Таке відчуття, що всі згодні.

А якої реакції ви очікуєте?

— Якісь протести, невдоволення. Але поживемо — побачимо. Можливо, щось зміниться.

Деякі експерти прогнозують, що акції протесту будуть виглядати як би несплатою. Народ просто перестане платити за комуналку.

— Швидше за все, так і буде. Кілька таких хвиль вже було в Україні. Після криз в 2006 і 2009 роках у нас були систематичні і дуже великі неплатежі за комунальні послуги. Це і є один з видів реакції нашого населення на дуже великі тарифи.

Тарифи на гарячу воду для населення з 1 квітня зростуть на 55-57%, а на опалення — в середньому на 73%. Як ви вважаєте, це підвищення обгрунтовано?

— Так, обгрунтовано. Як я вже говорив, на сьогоднішній день ми маємо зростання тарифів на природний газ в районі 280%, що займає 50-80% собівартості теплової енергії. Тобто, зі зростанням ціни на газ автоматично в певних відсотках зростає і ціна на теплову енергію.

Нагадаємо, субсидії на комуналку почнуть виплачувати вже в травні цього року. Перед цим у квітні кожній українській родині поштою надішлють два бланка документів — заяви на оформлення субсидії та декларації. Їх потрібно заповнити та надіслати поштою або занести в орган соцзахисту населення за місцем реєстрації. Якщо ж буде виявлена ​​помилкова інформація, то гроші державі необхідно буде повернути в подвійному розмірі. Субсидії призначатимуть на 12 місяців, а потім будуть автоматично їх переоформляти.
Читати повністю: http://newsradio.com.ua/2015_03_24/Ekspert-ukra-nc-povinn-oprotestuvati-p-dvishhennja-tarif-v-ZHKG-9678/