Як вберегти гроші від інфляції

14 Квітня 2015 12:07
vkurse.ua

vkurse.ua

Щоб зберегти свої заощадження, українцям потрібно врахувати чинник інфляції і рівень ризику обвалу конкретних банків.

Про це в коментарі порталу «Главное» розповів президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Забирати гроші, як кажуть, «під матрац» зараз в Україні не має сенсу. «Матрац» не врятує вас від інфляції. А вона в цьому році може бути значно вище, ніж у минулому, тому я б не рекомендував просто зберігати готівку вдома. Її «з‘їсть» зростання цін», — пояснює Охріменко.

Експерт радить тримати заощадження в банках.

«Відсоток по депозиту перекриє інфляцію. На жаль, лише частково перекриє, тому що інфляція буде більше, ніж нинішні ставки за депозитом. Інша справа, що вся банківська система України під ризиком. Це треба добре розуміти. Як і те, що альтернативи у нас немає», — додав він.

Заощадження потрібно розбити на частини і зберігати в різних банках, зазначає Охріменко. «Великі суми потрібно поділити по 100-150 тисяч грн і розкласти в різні банки. Навіть якщо банк «лопне», то Фонд гарантування вкладів поверне вам цю суму», — говорить економіст.

Також він порекомендував зробити найближчим часом велику покупку. «Якщо ви давно хотіли купити машину або пральну машину — зараз для цього найкращий час. Потім ціни зростуть. Ви придбаєте товар, а готівку не встигне «з’їсти» інфляція. Але, якщо людина планує купувати щось для перепродажу, то краще цього не робити. Зараз і без того багато ризиків», — нагадав експерт.

Джерело: ВКурсе