Для “повалених вождів пролетаріату” можуть створити алею на Житомирщині

24 Квітня 2015 13:09
1.zt.ua

1.zt.ua

У Національному музеї історії України відбулася нарада, присвячена створенню музею історії тоталітаризму. На нараді було обговорено підходи до створення музею, його концепцію та можливі місця його облаштування, інформує прес-служба Міністерства культури.

В’ячеслав Кириленко наголосив, що декомунізація, проведена у країнах Східної Європи, визначила їхній успішний європейський шлях.

«В усіх країнах колишнього соціалістичного табору давно це демонтовано, країни давно уже набули статусу членства в Євросоюзі і їхні громадяни живуть як громадяни вільного світу. в тому числі це трапилося і тому, що раз і назавжди після серйозних громадських протестів було визначено вектор розвитку суспільства. Декомунізація і візуальне зняття символів комуністичного режиму – це довершення справи після Революції гідності, після протестів українців, без якого неможливо говорити про незворотність змін», – заявив Віце-прем’єр.

В’ячеслав Кириленко повідомив, що концепція може бути напрацьована протягом кількох місяців. Експозиція музею, на його думку, має відображати трагізм періоду комуністичної окупації України.

У ході обговорення концепції музею депутат Верховної Ради Ольга Богомолець підтримала ідею створення музею тоталітаризму, який, на її думку має бути сучасним і повчальним.

Василь Овсієнко, громадський діяч, історик дисидентського руху запропонував створити алею повалених пам’ятників Леніна у селі Леніне (Житомирщина), де, за його даними, перебуває і фрагмент поваленого пам’ятника Леніна у Києві. Власне музей тоталітаризму він запропонував розташувати у Жовтневому палаці, де проводилися масові розстріли працівниками НКВД.

Джерело: 1.zt.ua