Що взяти з собою в похід?

1 Травня 2015 13:31
thecity.com.ua

thecity.com.ua

Збираючись у похід дуже важливо взяти з собою все необхідне, проте брати зайві речі абсолютно не потрібно. Але дотримуватися золотої середини вкрай складно, особливо упаковуючи рюкзак вперше. При виборі речей не варто забувати, що крім їх вам доведеться нести ще й продукти харчування на весь похід. Тому одним з головних критеріїв для всіх речей є їх легкість, функціональність і універсальність.

Отже, що ж варто взяти? Починаємо з самого необхідного, то, без чого ви пропадете або замерзне, або будете голодувати.

1. Рюкзак. Без рюкзака ви просто не зможете нікуди піти. Лямки у рюкзака повинні бути регульованими, для того, щоб ви могли налаштувати його під свій зріст. Так само у нього повинен бути жорсткий дугоподібний пояс, який міцно зафіксує рюкзак у вас на стегнах, тим самим переносить частину ваги з плечового пояса на тазостегновий. Обсяг рюкзака вибирається залежно від дальності і тривалості походу. Не забудьте придбати чохол від дощу для рюкзака (якщо його немає в комплекті в рюкзаку), інакше рюкзак і речі в ньому намокнуть і стануть важче. Кількість кишень та інші нюанси є суто особистою справою кожного туриста.

2. Намет. Чим на більшу кількість людей розрахована намет, тим менше він важить в розрахунку на одну людину. При виборі намету врахуйте кліматичні умови місцевості, в яку ви прямуєте. Якщо там випадають значні опади або місцевість болотиста, то намет повинен мати високу стійкість до намокання. Якщо ви збираєтеся високо в гори або на місцевості сильні вітри, то намет повинен бути оснащений спеціальними розтяжками. Не забудьте про спеціальні тамбури, в них вам буде зручно зберігати свої речі, і вони не намокнуть у випадку дощу. Чим вони просторіше, тим краще.

3. Спальний мішок. Основні параметри, за якими вибираються спальні мішки – це розмір і температура комфортного сну. Чим тепліший і легкий спальний мішок, тим він дорожчий, але тим простіше з ним іти. Температура комфорту у вашого спального мішка повинна бути на пару градусів вище, ніж середня мінімальна температура ночі тієї місцевості, куди ви збираєтеся. Прати спальний мішок часто не рекомендується, так як наповнювач в ньому може звалятися, і ви замерзне, якщо це трапиться.

4. Підкладка під спальний мішок або “пінка”. Класична пінка є нічим іншим як килимком для занять спорту, іноді вона ще проклеюється шаром фольги з одного боку, щоб не втрачати ваше тепло. Зазвичай вона згортається в рулон, але іноді її розрізають на шматки, і скріплюють їх гнучкими кільцями. Так само існують більш дорогі варіанти – надувні матраци, вони компактніші, але і дорожчі.

5. Сидіння або по-іншому “Хоба”. Вона являє собою прямокутник спіненого матеріалу з гумкою, який одягається на стегна і незамінний на привалі. Вона дозволить сидіти в будь-яку погоду і на будь-якій поверхні, а також нею зручно роздмухувати вогнище.

6. Котли, кріплення для котла, посуд. Якщо ви зголодніли, то ці речі опиняться незамінними. Обсяг залежить від кількості осіб, що йдуть в похід з вами. Один використовується для приготування їжі, а другий для приготування чаю або будь-якого іншого гарячого напою. Наявність ложки з довгою ручкою полегшить процес приготування, якщо котли у вас великі. Кожен турист повинен мати при собі миску, кружку, ложку і ніж.

7. Взуття. Слід взяти з собою дві пари взуття, причому вона обов’язково повинні бути зручними і не натирати ноги. Залежно від місцевості і вашої довіри до черевиків, другою парою можуть служити кросівки, сандалі або гумові чоботи.

8. Одяг. Не слід брати з собою багато однаковою одягу. Одяг повиннен бути функціональним, добре, якщо він буде швидко сохнути, а також легко пратися. Погода зазвичай мінлива, тому варто передбачити варіанти одягу як для самого холодного випадку, так і для самого теплого. Не забудьте і про головний убір, бо він стане в нагоді в будь-яку погоду.

9. Інші важливі речі. До таких речей належать сірники, компас, ліхтарик (зручно, якщо він буде кріпитися на голову), будь-яка речовина для розпалювання багаття від сухого спирту до берести, клей, скотч, засіб від комах, набір для лагодження одягу, туалетний папір, пластир, ножиці. Цей список кожен може доповнити самостійно, виходячи зі свого досвіду, також додатвові товары в поход можна придбати за необхідністю.

10. Аптечка. В аптечку слід помістити жарознижуючий засіб, крем для загоєння шкірного покриву, засіб від діареї, протиалергенний засіб, йод, бінт, а також спеціальні засоби, якщо у вас є якісь захворювання.

Вдалого походу!!!

 

 

 

Джерело: TheCity