Ліщин – краса Житомирщини

12 Травня 2015 09:38
tutbuv.com

tutbuv.com

Турист, котрий не полінується завернути до цього мальовничого села з траси ЖитомирСквира, не залишиться розчарованим. Ні, тут немає закинутого замку чи палацу, переобладнаного під психлікарню. Зате зберігся добротний двохсотлітній костел, десь така ж за віком садиба з навколишніми красотами у вигляді бонусу.

Ліщин, річка Гуйва

Спершу про костел. Як пише Блека – це останній збудований в Україні бароковий костел. Його датують 1805-м роком. Буквально за кількадесят років більшість храмів стануть православними. Очевидно, як і ліщинський костел.

Ліщин, Троїцький костел

Троїцький костел надійно захований між деревами. Тож попри монументальні риси храм виглядає цілком адекватно навколишній сільській простоті.

Ліщин, Троїцький костел

Ліщин, Троїцький костел

Поруч – дзвіниця, ровесниця храму.

Ліщин, Троїцький костел

Перша згадка про Ліщин (а отже і офіційна дата його заснування – 1566-й рік. Хоча очевидно, що поселення давніше, бо про Ліщин згадується у переліку маєтностей покійного Фрідріха Горностая.

Магнати Горностаї були кальвіністами й активно насаджували протестантство на Київщині. Проте цим віянням остаточний край було покладено в середині XVII ст. Останнього пастора з Ліщина вигнали козаки.

Ліщин

Хоча монумент пастору комуністичному не так давно і прибрали з центру села, його бюстик зберігся на подвір’ї сільської школи.

Ліщин

Сама ж школа жевріє у колишній панській садибі.

Ліщин, садиба

Нічого путнього про палацик я не знайшов (а отже і не знайшли мої колеги-першопрохідці).

Ліщин, садиба

Шляхетне походження двохсотлітньої садиби видають хіба колони, яких залишилось менше, ніж було колись.

Ліщин, садиба

Ліщин, садиба

Ще один палац – культури, розташований у теперішньому центрі села.

Ліщин

Стан цієї споруди теж не найкращий.

Ліщин

Розташований навпроти дитячий садок оточений настільки надійним парканом, що батьки можуть за свої чада не переживати.

Ліщин

Ліщин

Ліщин

Років 50 тому до Ліщина приєднали сусіднє село Тулин. І мені здається, що саме в Тулині розташовані і костел, і палацик. А розділяла поселення неспішна Гуйва, притока Тетерева.

Ліщин, річка Гуйва

В період активного будівництва мінігес (це 50-і роки минулого століття) в селі також спорудили свою електростанцію. Не так давно її відродили і зараз вона щось там трішки виробляє.

Ліщин, річка Гуйва

Ліщин

Ліщин на картах Google. Проїзд на автомобілі від Києва – 150 км (біля 2-х годин дороги), від Житомира– 20 км. Неподалік варто подивитись наЖитомир, гранітний Коростишів, церкву-костел Іванкові, костел вСтарій Котельні, палаци Андрушівки і Червоного.

Ліщин

Джерело: Тут був Я