За спалювання сухої трави без дозволу житомирян чекає штраф

19 Травня 2015 11:34
1.zt.ua

1.zt.ua

Спалювання сухої рослинності та сміття завдає величезної шкоди довкіллю, створює загрозу для життя та може призвести до некерованих надзвичайних ситуацій, особливо у пожежонебезпечний період.

Під час спалювання трави та листя у повітря вивільняються небезпечні канцерогенні речовини (сполуки свинцю, ртуті та інші важкі метали), які є дуже шкідливими. Вони викликають подразнення та опіки дихальних шляхів, підвищення рівня цукру в крові, діють на вуглеводний обмін, спричиняють головний біль, викликають втомленість, можуть стати причиною виникнення онкологічних захворювань, які викликають захворювання дихальних шляхів, знижують імунітет людини і посилюють негативний перебіг хронічних захворювань.

Дим негативно впливає на стан навколишнього природного середовища – знижується родючість грунтів, порушується їх структура, зменшується протиерозійна стійкість, забруднюється атмосферне повітря та з’являється пожежна загроза для прилеглих територій.

Спалювання сухої трави, опалого листя та інших рослинних залишків без дозволу відповідних органів заборонене законодавством України. Відповідальність за порушення цієї норми є передбачена Кодексом України про адміністративні правопорушення, що тягне за собою накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян (170 – 340 грн) і на посадових осіб – від п’ятдесяти до сімдесяти неоподаткованих мінімумів громадян (850 – 1190 грн) – ст..77-1 КУпАП.

Джерело: 1.zt.ua