А ви вдягнули сьогодні вишиванку?

21 Травня 2015 10:45
turystam.in.ua

turystam.in.ua

Третього четверга травня (21 травня) відбуватиметься акція “День вишиванки”, яка 8 років тому (2007 рік) започаткована студентами із Чернівецької області.

День вишиванки — всеукраїнське свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого одягу. Свято є самобутнім і самодостатнім, не прив’язане до жодного державного чи релігійного.

Всеукраїнська акція “День української вишиванки” була започаткована студенткою факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Лесею Воронюк. Вона зауважила, що студенти досить часто одягають вишиванки на пари, і одного разу спілкуючись на перерві з колегою Ігорем Житарюком, який також був у вишиванці, запропонувала одногрупникам обрати один день і всім разом одягнути вишиванки. У перший рік свята вишиванки одягнули кілька десятків студентів та кілька викладачів факультету. Та вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня, до нього почала долучатися українська діаспора по всьому світу.

У 2012 році встановлений рекорд Гіннеса — в одному місці одночасно зібралися 4189 осіб у вишиванках.

Цьогоріч свято набуває особливого змісту, адже уособлює у собі єднання українців на традиціях поколінь, поваги до історії України та її культури.

Також розпочато акцію “Подаруй вишиванку захиснику”, яка має на меті підняти бойовий і моральний дух українських воїнів в зоні АТО. Військовим на передову з допомогою волонтерів планується передати вишиванки, аби вони служили оберегом.

Хмельницька облдержадміністрація підтримує проведення даної акції та закликає долучитись до свята представникам громадськості, органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, одягнувши вишиванку у цей день.