«Споглядання щастя» – унікальну картину для незрячих виставили у музеї космонавтики

23 Травня 2015 15:37
1.zt.ua

1.zt.ua

«Споглядання щастя»…Унікальну картину під такою назвою подарував Музею космонавтики ім. С. П. Корольова київський художник Сергій Поноченюк, інформують на сайті міськради.

Незвичайний подарований комплект  адаптований для людей з частковою або повною втратою зору й   представлений картиною, створеною  маслом, та   її точною рельєфною копією з дерева. До живописної роботи додається аудіозапис, який коротко розповідає про неї. Також художник створив  гіпсову копію картини, аби люди з  вадами зору могли малювати, та  дерев’яні пазли для відчуття  енергетики  дерева незрячими дітьми.

“Приємно передати символічну естафету унікального проекту Сергія Поноченюка Житомиру, –  говорить  вчений секретар Національного музею Тараса  Шевченка Олена Черненко. –  Робота, яку дарує художник, має символічну назву  – “Споглядання щастя”. Ми споглядаємо це щастя, коли бачимо, як дітки  складають  пазли, розмальовувають картини, спілкувалися з  митцем”.

Художник подарував не тільки картини, а й своє спілкування з дітьми, що є не менш цінним для людей з вадами зору. Кожен міг поспілкуватися з унікальною роботою митця – побачити картину, відчути та доторкнутися до неї, «прочитати  руками».

“Поєднання мистецтва з соціальною тематикою спрямоване на те, аби привернути увагу громадськості до потреб людей з фізичними особливостями, – зазначає художник. – Подарована робота покликана стати поштовхом для розвитку нового напрямку у сучасному українському мистецтві”.

Митець переконаний: дитинство не може бути безбарвним, та сподівається, що «Споглядання щастя» з яскравими  кольорами та енергетикою добра залишить світлий відбиток у світогляді кожного, хто  побачить картину,  відчує  її серцем  чи дотиком.

Сергій Поноченюк – один з небагатьох художників абстрактного живопису, який створює свої роботи не тільки маслом, але й відтворює їхні точні рельєфні копії з дерева, пазли тощо. Улюблений образ автора – образ Всевидячого ока.

Джерело: 1.zt.ua