Житомиряни ближче познайомилися з творчістю Максима Рильського

23 Травня 2015 14:12
1.zt.ua

1.zt.ua

22 травня в приміщенні Житомирської обласної бібліотеки імені О. Ольжича пройшов перший день всеукраїнської науково-краєзнавчої конференції приурочений до 120-річчя від дня народження Максима Рильського, повідомляють на сайті ОДА.

З привітальним словом до присутніх у залі звернувся начальник управління культури, народний артист України – Юрій Градовський та внук Максима Тадейовича – Максим Георгійович Рильський.

На конференції були представлені доповіді на різні теми, що допомогли присутнім у залі краще познайомитись як з творчістю нашого земляка, так і з його життєвим шляхом, який був досить складним. Гострі напади офіційної критики, переслідування радянською владою, арешти, перелам себе як поета та змушена зміна тем у творчості на користь радянської дійсності… Все це випало на долю поета. Та це не зломило його і він продовжував писати, поділивши свою поезію на офіційну та ліричну (незалежну від політики, суто мистецьку).

Варто відзначити, що Житомирщина рідна для поета. Адже село Романівка Попільняньского району Житомирської області стало колискою видатного класика української літератури ХХ ст., перекладача та публіциста. Тому 14 вересня 1991 року  у селі Романівка було відкрито літературно-меморіальний музей-садиба родини Рильських, який і сьогодні охоче приймає гостей.

Джерело: 1.zt.ua