На Житомирщині можуть з’явитися громадські обвинувачі

28 Травня 2015 10:01
unian.ua

unian.ua

Кожен може вкласти свої зусилля в боротьбу з корупцією. Відповідні зміни до законодавства ухвалила Верховна Рада України.

 Одним із нововведень є те, що громадським обвинувачем може бути будь-яка фізична або юридична особа, яка безпосередньо потерпіла від кримінального правопорушення або якій стало відомо про таке. Обвинувач має подати слідчому або прокурору повідомлення про вчинення відповідного кримінального правопорушення та заяву про проведення кримінального провадження у формі громадського обвинувачення.

 Відтепер особі, яка виступає громадським обвинувачем, надається право використовувати спеціальні технічні засоби негласного отримання інформації (аудіо, відео тощо). При цьому отримані в такий спосіб докази за будь-яких умов повинні визнаватися допустимими.

 Інформація, яка отримана громадянином щодо корупційних злочинів, має бути відкритою для суспільства. Громадський обвинувач при цьому повинен бути наділений можливістю контролювати та впливати на досудове розслідування, щоб створювалися реальні можливості забезпечення громадського обвинувачення.

Прийняття цього закону сприятиме виявленню корупційних злочинів та притягненню недоброчесних посадових осіб до кримінальної відповідальності, посилить протидію корупції, а також сприятиме посиленню громадянського суспільства в Україні.